Tjitske

Hierdoor lijkt onze magnetron net een slachtveld

Hoe vaak we dit wel niet hebben meegemaakt. We willen snel even wat overgebleven pastasaus of een lekker soepje opwarmen, maar merken al snel dat onze hele magnetron eronder wordt gespetterd. Hoe kan dit toch? Je simpele saus of soep verandert ineens in een kom vol spetterende lava. Wij leggen je uit waarom.

Er zit scheikunde achter.

Scheikunde

Bij het verhitten van eten spreken we van viscositeit. Water heeft bijvoorbeeld een lage viscositeit. Dit betekent dat de moleculen weinig weerstand ervaren wanneer ze verhit worden en dus veranderen van water in stoom. Een dikkere substantie, zoals een gepureerde soep of tomatensaus, heeft een hoge viscositeit. Dit betekent dat er veel weerstand is wanneer het wordt verhit.

Magnetron

Wat je eerst moet weten is dat de magnetron de watermoleculen in je eten verwarmt, waardoor uiteindelijk het hele eten warm is. Als je een glas water verwarmt in de magnetron, is er niks aan de hand. Het water verhit namelijk op één tempo. Bij een saus of soep ligt dat iets anders. Stel je verwarmt een pastasaus van tomaten. Dit is in essentie gepureerde tomaten aangelengd met water. De watermoleculen worden verhit en gaan stomen. De stoom wil ontsnappen. De moleculen uit de tomaat hebben een hogere viscositeit en bevatten vezels en pectine die niet zomaar aan de kant gaan voor het stoom. Er ontstaat druk waardoor er in één keer een bubbel barst en er een een kleine explosie ontstaat.

Opwarmen

Het ligt dus niet aan de magnetron, maar aan de tegenstrijdigheid van moleculen. Als je een dikke soep in een pannetje verhit en dit niet roert, krijg je dezelfde soort bellen. Wil je pastasaus of een dikke soep opwarmen? Doe dit dan in een pannetje op laag vuur en blijf roeren. Ook helpt het om spetterend eten af te dekken in de magnetron, door het bijvoorbeeld in een magnetronbestendig plastic bakje te doen mét deksel of door een bord op je eten te leggen.

Lees ook: Zo snijd je een flespompoen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Huffington Post | Beeld: Pexels