Deze plant zit vaak in thee of voedingssupplementen

Kruidenmiddelen kunnen in combinatie met degelijk advies van een medicus een erg nuttige oplossing zijn voor allerlei kwaaltjes. En nu waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dus om op te passen met het middel sint-janskruid. Hoe zit dat precies?

RIVM waarschuwt voor sint-janskruid

Sint-janskruid heeft door de eeuwen heen zijn nut bewezen als middeltje om bijvoorbeeld stress, angst en negatieve gevoelens te verzachten. Dit is natuurlijk goed nieuws voor wie dat nodig heeft. Maar het plantje kan ook veel onbedoelde effecten hebben. Zo kan het zomaar zijn dat sint-janskruid namelijk voorgeschreven medicatie in de weg zit.

Invloed op chemokuur en andere medicatie

Een zo’n kwalijke bijwerking is bijvoorbeeld de invloed van sint-janskruid op chemotherapie. Onderzoek wijst uit dat sint-janskruid er namelijk voor kan zorgen dat de kuur minder goed aanslaat. Bovendien kan sint-janskruid ook zorgen dat medicatie tegen bijvoorbeeld schimmel- of virusinfecties minder goed werkt. Medicatie als antidepressiva en kalmeringsmiddelen kunnen juist weer versterkt worden door het plantje. Dat klinkt misschien als iets positiefs, maar dit betekent ook dat iets moeilijks als een juiste dosering van de medicatie vinden nog verder wordt bemoeilijkt. Amerikaans onderzoek toonde daarnaast in 2005 al aan dat plantenextracten zoals sint-janskruid mogelijk bijdragen aan psychoses.

Zeker weten

Wil je er helemaal zeker van zijn dat je niet per ongeluk sint-janskruid in je voedingssupplementen of je thee hebt? Dan kun je allereerst natuurlijk de ingrediëntenlijst erop naslaan. Ook is het een goed idee om in de database van het bijwerkingencentrum Lareb te controleren waar het middeltje precies in zit. Zo sta je straks niet voor een onaangename en mogelijk zelfs gevaarlijke verrassing.

Lees ook: 5 dingen die je moet weten over kruidenplanten van de supermarkt

Bron: MaxVandaag | Beeld: Unsplash, Daniele Levis Pelusi