Christel

Zet de risotto niet zomaar in de magnetron

Wie graag risotto maakt -en eet- weet dat je snel te veel kunt maken. Je te barsten eten is niet het beste idee en daarom belandt dat kliekje risotto in een bakje in de koelkast. De volgende dag kun je het immers toch prima eten. Hoewel, als de risotto wordt opgewarmd is-ie lang niet zo lekker als de dag daarvoor. Hoe kun je ervoor zorgen dat de risotto weer net zo lekker is?

Zo wordt het gerecht weer ontzettend lekker.

Restje

Risotto is een overheerlijk gerecht, maar als je een restje risotto opwarmt van de vorige dag en het dan opeet, is het opeens niet meer zo overheerlijk. Vaak is je risotto na het opwarmen een kleffe, stugge homp van rijst. Hoe kun je risotto dan het beste opwarmen? Het antwoord is dat het eigenlijk niet kan. In tegenstelling tot kliekjes boerenkool of pasta, kun je risotto niet goed opnieuw opwarmen. Hoewel, het kán natuurlijk wel, maar het wordt nooit meer zo lekker als de eerste keer dat je het gerecht at. Waarom dat zo is? De rijst gaat enorm uitzetten als je de risotto laat staan en blijft dus de vloeistoffen absorberen. Risotto hoort smeuïg te zijn en daardoor is er genoeg vocht voor de rijst om verder op te nemen. Dit verandert de structuur van risotto enorm.

Opwarmen

De restjes risotto dan maar weggooien? Zeker niet. Hoewel de risotto nooit meer zo lekker wordt als de eerste keer, is er gelukkig een methode waardoor de risotto weer lekker smeuïg wordt. Allereerst is het belangrijk om de risotto niet in de magnetron op te warmen. Je kunt het beste de risotto weer in de pan doen en op een laag vuur zetten. Sommigen doen een beetje olie in de pan en verwarmen de risotto vervolgens. Dit kun je beter niet doen. Ook het meteen toevoegen van extra boter maakt het er niet beter op. Wat je het beste kunt doen is de risotto in de pan doen en wat bouillon toevoegen. Kies de bouillon die je eerder ook al hebt gebruikt. De rijst zal de bouillon opnemen en je risotto wordt weer smeuïg. Je hebt zo’n 60 milliliter hete bouillon per 200 gram risotto nodig. Roer de risotto een paar minuten, is de risotto toch nog te papperig? Schenk dan nog wat extra bouillon bij de risotto. Voeg als laatst nog een klontje boter toe.

Iets wat je ook kunt doen met je overgebleven risotto is er risottoballetjes van maken. Hier vind je het recept.

Lees ook: Recept: vegetarische pasta arrabiata met Licor 43

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Beeld: Pixabay