Naomi

Wij schrokken hier best wel van

Rijstwafels zijn makkelijke vervangers voor brood. Ze zijn daarbij ook nog laag in calorieën en lekker van smaak. Ze zijn daarom ook heel populair bij mensen die wat kilo’s proberen kwijt te raken. We eten ze met een plakje kaas of een klein beetje jam. Het water loopt ons al in de mond bij het idee. Toch blijkt ons favoriete nepbroodje niet zo goed als we denken. Zweedse autoriteiten hadden al langer hun twijfels, maar worden nu in hun gelijk gesteld. 

De rijstwafels zijn echt niet zo goed als we denken.

Arseen

De autoriteiten willen vooral ouders van kleine kinderen waarschuwen, omdat de kinderen het grootste risico lopen. In het Zweedse onderzoek is aangetoond dat rijstproducten heel veel arcsenicum, ook wel arseen genoemd, bevat. Deze zeer schadelijk stof wordt ook gebruikt om mensen te vergiftigen en dat klinkt uiteraard heel luguber. In concentraties van 70 tot 180 milligram kan het al dodelijk zijn voor een mens. Daarbij kan langdurige blootstelling ook kankerverwekkend zijn.

Kinderen

Vooral kleine kinderen (tot zes jaar) zouden rijstwafels zo veel mogelijk moeten vermijden. Zij lopen het grootste risico om ziek te worden. Zij kunnen de stof in kleinere hoeveelheden verdragen en zouden daarom niet meer dan vier keer per week rijst of rijstproducten moeten eten.

Lees ook: Kook jij je bloemkool altijd? Dit is waarom je dat vooral niet moet doen!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: The Local Sweden | Beeld: Pxhere