‘Mensen vinden het niet zielig als een vis wordt gedood’

Van kip tot gehakt en zelf rookworst: de keuze in vleesvervangers wordt steeds groter. Maar hoe zit het met vis? Vegetarische vis is nog nauwelijks te vinden in de supermarkt. Een producent van visvervangers vertelt waarom de keuze in vega-vis zo klein is. 

Vegetariër of pescotariër?

Dat vlees ongezond en slecht voor het milieu is, zijn voor veel mensen redenen om vegetariër te worden. Daarnaast vinden zij het zielig voor de dieren. Toch zijn er veel mensen die eigenlijk pescotariër zijn, zij eten nog wel vis. Waarom is dat eigenlijk? “Ook in de visserij zijn er zaken die niet goed gaan. Denk aan overbevissing, bijvangst en gebruik van antibiotica”, legt Maiko van der Meer, producent van vegetarische visvervangers, uit aan Nu.nl.

Vissticks en sushi 

Dat veel mensen nog gewoon vis eten, is een van de redenen dat er weinig vega-vis in de supermarkten ligt. Daarnaast is het lastig om vis te imiteren. Vissticks zijn nog het makkelijkst te vervangen door een diervrije variant, vertelt Maiko. Sushi is daarentegen een stuk lastiger na te maken. “Hoewel ze qua smaak wat ons betreft geen honderd procent kopie hoeven te zijn, als ze maar lekker zijn. Wij hopen volgend jaar dergelijke producten op de markt te kunnen brengen.”

Weinig hele vis

Dat Maiko met zijn bedrijf vooral kijkt naar vervangers voor producten waarin vis verwerkt zit, zoals vissticks en sushi, is goed te verklaren. Er wordt namelijk sowieso heel weinig hele vis gegeten in ons land. Een hele vis in je pan is confronterend, mensen hebben het idee dat het lastig is om vis te bakken en we zijn ook niet dol op al die graatjes. Toch is vis ook hartstikke gezond, vooral door de omega3. Die gezonde stofjes stopt het bedrijf overigens ook in de visvervangers. 

Niet zielig 

Dat vissen minder knuffelbaar zijn dan koeien en varkens, is volgens Maiko ook een reden dat er nauwelijks visvervangers in de supermarkt liggen. “Steeds meer mensen vinden het zielig dat varkens en koeien worden geslacht. Dat zijn redenen om voor een plantaardige vleesvervanger te kiezen”, aldus de producent. Bij vis ligt dat anders, vindt hij: “Mensen vinden het niet zielig als een vis wordt gedood.” Een groot assortiment vega-vis hoeven we dus nog niet te verwachten op korte termijn, maar de vega-sushi is in aantocht! 

Lees ook: Eindelijk: HEMA verkoopt binnenkort ook vega rookworsten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Favorflav | Beeld: Pexels