Tjitske

Is afspoelen noodzakelijk of niet?

Vaak wordt in recepten uitgelegd om een blik bonen of kikkererwten eerst te laten uitlekken en afspoelen voordat je ze in het gerecht doet. Als je peulvruchten in een vergiet doet, zie je dat ze in allemaal schuim drijven. Wat is dat? Is het vocht waar ze in zitten gevaarlijk of ongezond? Nee, dat niet per se. Toch is er een reden voor om het wél te doen.

Dit is de reden waarom je peulvruchten moet afspoelen.

Eiwitten

Om maar meteen onduidelijkheid de wereld uit te helpen: het vocht van peulvruchten is niet ongezond of schadelijk. Het is eigenlijk best gezond, want er zitten veel eiwitten in. Terwijl de bonen of kikkererwten in het blik zitten, trekken de eiwitten uit de peulvruchten in het vocht. In het blik kan dit eiwit een beetje gaan schuimen, omdat het blik natuurlijk beweegt onderweg van de supermarkt naar jouw keukenkastje. Dat is dus geen zeepsop, maar de eiwitten en de saponine die schuimen. Kikkererwtenvocht wordt ook gebruikt door veganisten als vervanger voor eiwitten, omdat je het op kunt kloppen tot eiwitschuim. Schadelijk is het dus zeker niet, integendeel, door de eiwitten is het erg gezond.

Afspoelen

Waarom wordt dan toch aangeraden om peulvruchten af te spoelen? Dit heeft alles met smaak te maken. Als je kikkererwten door een salade wilt doen, dan kun je ze beter even afspoelen. Dan smaken ze lekkerder. Doe je bonen door een stoofpot of soep, dan kun je gerust het vocht ook erbij doen, want dan voeg je alleen maar meer eiwitten toe. Dat is vooral handig voor vegetariërs en veganisten, omdat zij niet zo snel aan hun eiwitten komen.

Uitlekken

Wil je kikkererwten wel afspoelen, bewaar dan het vocht! Je kunt hier namelijk nog lekkere schuimpjes mee maken. Laat de erwten uitlekken boven een kommetje en spoel ze daarna pas af. Bij een blik van 400 gram kikkererwten hoort het volgende recept: klop het vocht op met een mixer, het kan vijf tot tien minuten duren voordat het opstijft. Klop er dan voorzichtig 125 gram poedersuiker doorheen. Spuit kleine schuimpjes op een bakplaat en laat de schuimpjes daarna een half uur met rust. Zet ze daarna 45 minuten in een voorverwarmde oven (120 °C). Doe de oven uit en laat de schuimpjes nog een uur in de oven staan, doe de deur niet open! Hierna heb je heerlijke merengue. En die kikkererwten? Die proef je niet meer!

Lees ook: Recept: snelle Surinaamse bami met kip

Wil je dit bericht bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Elle Eten | Beeld: Pexels