19 juli 2016

Zie jij welk ei gezond is?

Eieren behoren tot één van onze favoriete voedingsmiddelen. Je kunt er heel veel kanten mee op: een gebakken, gekookt of gescrambled eitje; we lusten het allemaal. Maar, dan moeten we wel een lekker vers en gezond eitje voor ons hebben! 

Maar hoe kun je nu zien of je eitje gezond is?

Gezondheid van de kip

Volgens sommigen zou de kleur van het eigeel iets kunnen zeggen over de gezondheid van de kip. Zo werd gezegd dat donker, ronder en dikker eigeel zou betekenen dat de kip die het ei heeft gelegd rond heeft kunnen scharrelen in de wei en een rijk dieet heeft gehad met meerdere granen en voedingsstoffen. Licht eigeel zou echter betekenen dat de kip geen gezond leven heeft gehad. Maar dit is echter helemaal niet waar. Hoe ontstaat het kleurverschil tussen verschillende eidooiers wel? En wat betekent dit?

Voedingspatroon

Een eidooier kan inderdaad verschillende kleuren aannemen: zo kan hij lichtgeel tot donker oranje van kleur zijn. Maar die kleur heeft helemaal niets te maken met de levensstijl van de kip. Ook geeft de kleur van het eigeel niet aan hoe gezond deze wel of niet voor je is. Wat het wél aangeeft, is wat de kip heeft gegeten. Krijgt de kip veel voer met tarwe, dan legt deze een ei met een bleekgele dooier. Eet de kip echter gevarieerd voedsel zoals mais en alfafa, dan legt de kip een ei met een donkere eidooier. In mais en alfafa zit namelijk caroteen, dezelfde stof die ervoor zorgt dat wortels hun oranje kleur hebben.

Smaak

Voor de voedingswaarden maakt het niets uit of de eidooier lichtgeel of donkerder van kleur is. Of het ei nu van een legkip komt of biologisch is: de eieren zijn even gezond. In de eidooier zit vitamine A, D, E en K, ongeacht de kleur die het heeft. En, eieren met verschillende kleuren eidooiers smaken allemaal hetzelfde. Maak je je wel druk om de leefomgeving van de kip en wil je dit weten, dan kun je dit checken via de code die op je ei staat. Het eerste cijfer van de code vertelt hoe de kip heeft geleefd: 0 betekent een biologisch ei, 1 een vrije-uitloopei of grasei, 2 een scharrelei of rondeel en 3 een koloniehuisvesting.

Lees ook: Een ei met een groene eidooier, kun je die eigenlijk nog wel eten?

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Ei Ei Ei | Beeld: Maxpixel