Op welke plek hoort kaas in de koelkast? Níet op deze plek

Jaimy Boer

Op de bovenste of toch de onderste plank?

Wist je dat de indeling van je koelkast belangrijk is? Door etenswaren op de juiste plek in de koelkast te leggen, blijven ze namelijk het langst houdbaar. Toch blijft de ham kaasvraag: waar leg je de kaas neer? 

Temperatuur en plank

Goed om te weten is dat de beste temperatuur voor je koelkast 4ºC is. Deze temperatuur zorgt ervoor dat de groei van de meeste bacteriën en schimmels geremd worden. Bij meer dan 4 graden gaat het eten sneller bederven.

Naast de temperatuur is de plek in je koelkast belangrijk voor de houdbaarheidsdatum van voeding. We zijn natuurlijk bekend met de groentelade, maar bepaalde plekken kunnen ook helpen om voedselverspilling tegen te gaan. We zetten het voor je op een rij!

Bovenin

Bovenin je koelkast is het ‘t warmst. Hierdoor is het de beste plek om broodsalades, frisdrank en geopende blikjes en potjes te bewaren. Tip: zet de geopende producten vooraan, zodat ze niet bederven. En je raadt het vast, maar ook voor de kaas is de bovenste plank in de koelkast een goede plek.

In het midden

De middelste plank(en) kun je bewaren voor de overgebleven restjes die je later nog wilt eten. Zet ze altijd op dezelfde plek, zodat ze niet onbewust achterin de koelkast staan. Ook in het midden van de koelkast kun je kaas goed bewaren, mits je het goed in de gaten kunt houden. Anders zal het alsnog kunnen bederven.

Onderin

De bovenste plank is het warmst, en de onderste plank in de koelkast is het koudst. Hier kun je dus het best producten bewaren die sneller bederven. Denk aan vlees en vis.

In de deur

De deur van de koelkast gaat regelmatig open en de producten in de deur worden daardoor het warmst. Bewaar deze plek dus voor geopende producten zoals melk, sap, sausjes en boter.

Lees ook: Waarom je niet alle groente en fruit in de koelkast moet bewaren

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: iStock