Yentl Feenstra

Good to know

Wanneer je net verse groenten of vers fruit uit de supermarkt of op de markt hebt gehaald, wil je die natuurlijk wel netjes gewassen hebben voordat je ze eet. Hoe schoner hoe beter, zou je denken. Toch blijkt uit onderzoek dat je wel moet uitkijken wanneer je ze wast. 

Groente en fruit wassen

Normaal gesproken wordt geadviseerd om groente en fruit goed te wassen. Vooral als je verse producten niet biologisch zijn, is het belangrijk om ze goed af te spoelen voordat je ze eet. Er kunnen namelijk allemaal pesticiden, parasieten en bacteriën opzitten. Ook als het wel biologisch is moet je alsnog goed wassen, want ook daar kunnen nog bacteriën zitten, zoals de E.Coli-bacterie die voor diarree zorgt.

Je wast groente en fruit door het goed af te spoelen onder een stromende kraan. Ook kun je voor veel producten gebruik maken van de dompelmethode. Leg ze in een grote bak met water en laat dit even weken. Spoel het daarna af. Zo zorg je ervoor dat alle aarde en zand loskomt.

Niet op deze manier

Hoewel het dus hartstikke goed is om je groente en fruit goed te wassen, moet je ze volgens WebMD  daarna wel altijd goed laten drogen. Zij geven aan dat het wassen van groenten en fruit, en het vervolgens wel in de koelkast leggen zonder het te laten drogen, de kans kan vergroten dat er bacteriën op groeien. Bacteriën kunnen onder bepaalde omstandigheden namelijk floreren, stelt de University of Iowa Health Care.

Hoe dat precies zit? Simpel gezegd kunnen, net zoals wij mensen voedingsstoffen uit fruit en groenten halen, bacteriën dat ook. Daarnaast bevatten deze voedingsmiddelen al water en vocht, die bacteriën kunnen helpen groeien. Voeg je daar nog een extra dosis vocht bovenop door ze te wassen, creëer je een zeer gunstige omgeving voor de groei van bacteriën.

Net voor het eten

Om de kans te verkleinen dat bacteriën op je groenten en fruit groeien, wordt aangeraden om te wachten met wassen tot vlak voordat je ze gaat eten. Mocht je het wél eerder willen wassen, dan is het belangrijk dat je alles grondig droogmaakt voordat je het in de koelkast legt!

Lees ook: Is het nodig om biologische groenten en fruit te wassen?

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron:  Man-man, Archief | Beeld: Pexels