Maayke

Het koffiezetapparaat is vaak viezer dan je denkt

In de meeste keukens komen we een koffiezetapparaat tegen. Want laten we eerlijk zijn, wie wil er nou niet goed wakker worden met een bakje verse koffie? Alleen al de geur van vers gezette koffie kan onze ochtend weer goed maken. Maar dan willen we ook wel een écht vers kopje koffie. De enige manier om die te zetten is om je koffiezetapparaat eens in de zoveel tijd een grondige schoonmaakbeurt te geven.

Hoog tijd dus om je koffiezetapparaat eens goed onder handen te nemen!

Schoonmaken

Het beste is om na het gebruik van het apparaat de onderdelen goed schoon te maken. Een ouderwetse koffiepot kun je natuurlijk makkelijk met de hand afwassen. Sommigen kunnen zelfs gewoon in de vaatwasser. Bij grotere koffiezetapparaten is het wijs om de machine in onderdelen uit elkaar te halen en deze apart van elkaar schoon te maken. Een vochtige doek over de buitenkant van de machine halen en vergeet ook de warmhoudplaat mee te nemen om eventuele gemorste koffie op te vegen.

Ontkalken

Het ontkalken van je koffiezetapparaat moet je minstens één keer per maand doen. Wanneer je dit niet doet zal het langer duren om je koffie te zetten en wordt ook de smaak van je koffie beïnvloedt. Gelukkig is het ontkalken van je apparaat erg simpel om zelf te doen. Vul het waterreservoir voor de helft met water en de andere helft met witte azijn. Zet het apparaat aan en laat de koffiepot voor de helft vollopen. Zet nu het apparaat uit en wacht ongeveer 30 minuten voor je ‘m weer aanzet. Zet hierna een volle pot met alleen water om alles goed door te spoelen en spoel de koffiepot vervolgens ook goed om. Het kan mogelijk zijn dat je dit proces twee keer moet herhalen om al het kalk te verwijderen.

Koffiekan

Ondanks dat je de koffiekan na gebruik goed omspoelt en/of afwast kan er mogelijk nog wat viezigheid achterblijven in de kan. Het losweken van dit vuil kun je heel gemakkelijk doen door wat warm water met afwasmiddel in de kan toe te voegen en er vervolgens een beetje rijst in te strooien. Door de koffiekan rond te zwenken maakt de rijst de viezigheid los. Gebruik daarna een schuursponsje om de viezigheid weg te halen.

Schimmels en bacteriën

Schimmels en bacteriën krijgen al snel de kans om te groeien in een vies koffiezetapparaat. De machine is een perfecte plek voor deze vieze beestjes vanwege de warmte die het apparaat produceert. Uit een eerder onderzoek is zelfs gebleken dat in een koffiezetapparaat zelfs meer bacteriën rondzwermen dan in menig badkamer. Bah! Nog een goede reden om regelmatig je geliefde koffiezetapparaat schoon te maken dus!

Lees ook: Vaatwastabletten in huis? Voor deze 5 dingen in huis kun je ze ook gebruiken

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Good Housekeeping | Beeld: Max Pixel