Sara Bergsma

Kleine fouten maken een groot verschil

Koekjes: naar onze mening één van de leukste dingen die je kunt bakken. Toch komt het af en toe voor – zelfs bij ervaren bakkers – dat de koekjes nét iets anders uit de oven komen dan je had gehoopt. Terwijl jij dacht dat je netjes het recept had gevolgd. Het zijn vaak de kleine foutjes die je maakt tijdens het bakken van koekjes die zorgen voor een aanzienlijk verschil.

1: Je laat het deeg niet afkoelen

Het perfecte koekje is knapperig aan de buitenkant en zacht van binnen. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door het deeg een dag in de koelkast te laten rusten voordat je ermee gaat bakken! Veel mensen slaan deze stap over of weten zelfs niet dat deze stap bestaat. Het koelen van het deeg is echter van groot belang als het gaan om het bakken van perfecte koekjes. Daarnaast loopt ongekoeld deeg een groter risico om uit te lopen tijdens het bakken. En dat wil je natuurlijk niet.

2: Je opent de oven vaak tijdens het bakken

We maken ons er allemaal schuldig aan: het herhaaldelijk openen van de oven om te controleren hoe het ervoor staat met de koekjes. Het is echter beter om dit te doen met de ovendeur dicht. Steeds als jij de oven opent, ontsnapt er namelijk warme lucht en dit verstoort het bakproces van de koekjes. Check de volgende keer dus de stand van zaken door gewoon door de ovendeur te kijken.

3: Je legt teveel koekjes op de bakplaat

Hoewel het in eerste instantie misschien praktisch lijkt om zoveel mogelijk koekjes op één bakplaat te leggen om tijd te besparen, is het eigenlijk helemaal geen verstandige aanpak. Als er te veel koekjes op de bakplaat liggen, zullen ze namelijk aan elkaar gaan plakken en hun vorm verliezen.

4: Je gebruikt oud bakpoeder

Iets wat heel veel mensen niet weten, is dat bakpoeder een houdbaarheidsdatum heeft. Het is belangrijk dat het bakpoeder dat jij gebruikt bij de bereiding van je koekjes, niet overdatum is. Zes maanden na aankoop, is je bakpoeder helaas niet meer bruikbaar. Mocht je het toch gebruiken bij het bakken, dan zullen de koekjes niet goed rijzen en krijgen ze een taaiere textuur. Zorg er dus altijd voor dat je verse bakpoeder gebruikt!

Ook lekker: Verjaardag? Vier het met deze makkelijke birthday mug cake

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Adobe Stock