Yentl Feenstra

thee

Wist jij dit?

Een heerlijk kopje thee gaat er bij ons altijd wel in. Fervente theeliefhebbers weten dat er oneindig veel smaakjes zijn, maar wist je dat er ook verschillende manieren van bereiden zijn? Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je een kop thee gaat zetten, maar je kunt ‘m ook in de magnetron opwarmen. Enne, dat schijnt ook nog eens een veel gezondere optie te zijn!

Thee in de magnetron

Water voor een kopje thee koken in een waterkoker, vers van de pers uit een quooker toveren, óf even opwarmen in een pannetje. We kunnen ons het allemaal best indenken. Maar je thee in de magnetron bereiden? Dat vindt het gros van de mensen waarschijnlijk een raar gegeven. Toch zou dit volgens een onderzoek van Australian news source ABC de meest gezonde manier zijn die er is. Quan Vuong, één van de onderzoekers, zegt dat het maar liefst drie keer gezonder is. Huh?

Boost

Volgens Vuong wordt er, wanneer je je thee in de magnetron bereidt, een extra waarde toegevoegd aan de natuurlijke producten in je thee, namelijk theanine en polefynolen. Als je het opwarmt in de magnetron, zouden deze een boost van 80 procent krijgen. Enne, dat wil je! Theanine zorgt er namelijk voor dat je minder last hebt van stress en de polefynolen zouden ontstekingsremmend werken. Ook houdt het je bloedsuikerspiegel op peil.

Zo ga je te werk

Er zijn wel bepaalde spelregels, wil je de gezondheidsvoordelen benutten. Wat je niet moet doen, is eerst het water opwarmen in de magnetron en dan pas het theezakje erin doen. Leg je theezakje éérst in koud water en zet het vervolgens voor 30 seconden in de magnetron op de maximale stand. Laat je kopje daarna nog één minuut lang met het zakje erin staan. Et voìla: dit is volgens de onderzoekers een super gezond kopje thee! Ga jij het uitproberen?

Met mate

Naast gezonde stoffen bevat thee ook theïne, dit is een stofje dat vergelijkbaar is met cafeïne in koffie maar dan in een lagere concentratie. Overmatige consumptie van thee kan daarom leiden tot rusteloosheid, slaapproblemen en brandend maagzuur. Bovendien bevatten de meeste theesoorten plantengifstoffen, waarvan je liever ook niet te veel binnenkrijgt. Het Voedingscentrum adviseert daarom om dagelijks niet meer dan drie koppen zwarte of groene thee te drinken. Aha!

Lees ook: Bewezen: mensen die thee drinken leven langer

Bron: Man-man, Tips en Weetjes | Beeld: Pexels