Esther Reitsema

De extra eetlust heeft meerdere oorzaken

De dagen worden steeds donkerder, het wordt kouder en ook onze eetlust lijkt toe te nemen. In de winter is het net of we nóg meer verlangen naar (lekker) eten. Maar is het eigenlijk echt zo dat we in het koude seizoen meer eten? En hoe komt dat dan?

Lichaamstemperatuur

Het is inderdaad zo dat we in de winter geneigd zijn om meer te eten. Dat komt omdat we bij kou meer energie gebruiken om onze lichaamstemperatuur op peil te houden. Een normale temperatuur is 37 graden Celsius, maar wanneer deze daalt voelt dat niet prettig. Wanneer je meer gaat eten, zorgt dat ervoor dat er meer warmte vrijkomt in je lichaam. Met als gevolg weer een fijne lichaamstemperatuur, maar ook een teveel aan voedsel dat je lichaam eigenlijk niet nodig heeft.

Gelukshormoon en de feestdagen

Een andere reden waarom we bij kou meer eten, is een tekort aan serotonine. In de winter maakt ons lichaam minder van dit geluk hormoon aan, waardoor ons brein denkt meer eten nodig te hebben. Natuurlijk spelen ook de feestdagen een rol bij de toename van onze eetlust in de winter. Al vanaf september zijn de schappen in de supermarkt gevuld met pepernoten, chocoladekransjes en marsepein. En alsof dat nog niet genoeg is, worden we de hele decembermaand verleid met oliebollen en appelflappen. Niet zo gek dus dat we in de winter meer eten.

Niet iedereen eet meer

De extra eetlust gaat echter niet voor iedereen op. Elk lichaam is anders en ook de temperatuurregulatie verschilt per persoon. Zo hebben vrouwen het vaak kouder dan mannen, waardoor zij meer energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Gemiddeld komen we ongeveer een halve kilo aan in de winter. Dat lijkt niet veel, maar het lukt niet iedereen om dit in de zomer weer kwijt te raken. Wil je de extra kilo’s voorkomen? Eet dan genoeg vezelrijke groenten en vervang witte rijst, witbrood en pasta door volkorenproducten.

Lees ook: Deze groene bladgroenten zijn het gezondst!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Maxvandaag | Beeld: Unsplash, Brooke Lark