Redactie Kookfans

Dit wisten wij niet

Ben je gek op dadels en eet jij ze regelmatig als tussendoortje? Dan hebben we slecht nieuws voor je. Mensen zijn namelijk niet de enige die verzot zijn op deze zoete lekkernij. De Nederlandse voedsel- en warenautoriteit staat toe dat er per 100 gram dadels, 5 insecten in de zakjes mogen zitten…

 

Dadelpalm

Dadels verwerken we in allerlei gerechten en dranken zoals smoothies, baksels en Marokkaanse tajines. Deze zoete vrucht groeit in trossen boven in de dadelpalm. Ze kunnen zowel vers als gedroogd gegeten worden. Met name in het Midden-Oosten vind je deze zoete vruchten vaak terug in gerechten. Maar let op, want voordat je direct de dadels in je eten of drinken verwerkt, is het wijs om eerst even goed de binnenzijde te controleren.

Beestjes

Dadels worden geteeld in de dadelpalmen met grote, witte zakken om de trossen heen. Wat de reden hiervoor is? Wij mensen zijn blijkbaar niet de enige diersoort die ze lekker vinden. Zonder deze zakken zouden de dadels vol zitten met allerlei insecten zoals rupsen, kevers en ander ongedierte. Hoewel de witte zakken een groot deel van de beesten weghoudt bij de dadels, glippen er regelmatig wat kleine insecten doorheen.

Controleren

In het Midden-Oosten zijn ze dit inmiddels wel gewend en controleren ze de binnenzijde van elke dadel zorgvuldig voordat ze het in een gerecht verwerken. Wij in Nederland daarentegen vertrouwen erop dat de dadels volledig schoon en insectvrij zijn wanneer we het in de supermarkt kopen. Niets blijkt echter minder waar. Snijd je dadel dus eerst zorgvuldig open voor je hem opeet. Heb je per ongeluk wel dadels met insecten(poep) gegeten? Geen zorgen! Dit is namelijk helemaal niet gevaarlijk. Je hebt het waarschijnlijk niet eens doorgehad en daarbij bevatten insecten stiekem veel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, ijzer en vitamine B.

Ook lekker: Recept: zalm en asperges met knoflookboter uit de oven

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Libelle, KookFans archief | Beeld: Unsplash, Ralf Alfi