Redactie Kookfans

Te veel eieren eten kan zelfs gevaarlijk zijn

Een ei hoort erbij en daar zijn wij het bij KookFans helemaal mee eens. Toch lopen de meningen nogal uiteen over hoe gezond eieren nou eigenlijk voor je zijn. Wij zochten voor je uit wat er met je lichaam gebeurt als je té veel eieren eet. 

Gezond

Eieren zitten boordevol voedingstoffen die je lichaam nodig heeft zoals, eiwit, onverzadigde vetten, hersenstimulerende choline en twee antioxidanten. Daarnaast zijn ze onverwerkt en bevatten ze geen suikers. Kort samengevat: eieren zijn dus alles behalve ongezond. Maar het teveel eten van eieren brengt wel degelijk nadelige gezondheidsrisico’s met zich mee. De richtlijn van het Voedingscentrum is daarom 2 tot 3 eieren per week. Eet je vegetarisch? Dan loopt dat aantal op tot 3 à 4 per week.

Te veel eieren?

Maar wat gebeurt er nou met je lichaam als je heel veel eieren eet? Verschillende factoren hebben invloed op het aantal eieren dat te veel is voor elk individu. Als je een hartaandoening of diabetes hebt, overleg dan met je arts om je persoonlijke limiet eieren per week te bepalen. In de tussentijd zijn hier vijf mogelijke bijwerkingen die je zult ervaren als je er een gewoonte van maakt om te veel eieren te eten.

  1. Te veel cholesterol: eieren bevatten grote hoeveelheden cholesterol – ongeveer 190 milligram, wat meer dan 60% is van de aanbevolen hoeveelheid cholesterol van 300 milligram. Afhankelijk van de andere voedingsmiddelen die je eet, kun je hierdoor snel de dagelijkse cholesterolrichtlijnen overschrijden, en een verhoogd cholesterolgehalte vergroot de kans op hart- en vaatziekten.
  2. Hartaandoeningen: de meeste experts zijn het erover eens dat één ei per dag het risico op hartaandoeningen niet lijkt te verhogen. Maar onderzoek heeft aangetoond dat mensen die drie tot vier eieren per dag eten, 17% meer kans hebben op hart- en vaatziekten (HVZ)  en het risico op vroegtijdig overlijden stijgt met 18%.
  3. Gewichtstoename: Veel mensen bakken hun eieren in boter of serveren ze met vetrijk, natriumarm verwerkt vlees zoals spek of ham. Op deze manier kunnen eieren een middel zijn om ongewild overtollig verzadigd vet, natrium en calorieën binnen te krijgen. Hierdoor ligt gewichtstoename op de loer. Ga daarom vaker voor een gekookt ei of probeer een gezonde omelet met veel groente.
  4. Diabetes: het eten van te veel eieren kan je kans op diabetes vergroten. Uit een onderzoek van Diabetes Care (2009) is gebleken dat mensen die meer dan zeven eieren per week eten, hoger risico lopen op het ontwikkelen van diabetes type 2 dan degenen die minder eieren eten.

Lees ook: Dit moet je vaker eten als je last hebt van hooikoorts

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest.

Bron Eat This, Not That | Beeld: Pexels