Jasmijn

Zo kun je sneller met je gerecht aan de gang

Een favoriet van velen: knoflook. Het wordt in diverse gerechten gebruikt om voor wat extra smaak te zorgen. Gebruik jij ook het liefst overal knoflook voor, maar heb je een hekel aan het pellen van knoflookbollen? Wij hebben een aantal handige tips voor je. 

Zonder knoflookpeller

Heerlijk, het vooruitzicht dat je een maaltijd vol knoflook gaat bereiden. Je weet dan zeker dat het erg smaakvol zal zijn. Toch moet er altijd iets vervelends gebeuren voor je met de knoflook aan de slag gaat: je moet de bol nog pellen. Hoe doe je dat nou het handigst? Er zijn tegenwoordig speciale knoflookpellers te koop, maar wat als je die (nog) niet in huis hebt? Wij zetten een aantal handige trucjes voor je op een rij.

Glazen pot of kommen

Voor deze methode moet je de hoeveelheid knoflooktenen die je nodig hebt in een glazen pot met deksel doen. Schud die pot vervolgens goed heen en weer en je zult zien dat de velletjes makkelijk loslaten. Heb je geen pot in huis? Dan kun je ook twee kleine kommen van dezelfde grootte gebruiken. Leg de knoflooktenen in een van die kommen, plaats de andere kom erop en schudden maar!

Ga je een maaltijd maken waarvoor je een grote hoeveelheid knoflook nodig hebt? Schud dan eerst de gehele knoflookbol in de pot of in de kommen. Dat zorgt ervoor dat de knoflooktenen makkelijk loskomen, waarna je de losse delen ook eenvoudig van elkaar kunt scheiden.

Met een klein mes

Naast potten en kommen kun je een mesje gebruiken om knoflook los te maken. Houd de knoflookbol met de stengel omlaag. Zet het mesje in een van de knoflooktenen en wip het voorzichtig los. Blijf goed op je beide handen letten, zodat je je niet aan het mesje snijdt. In no time heb je alle tenen los!

Pletten of slaan

Tot slot kun je de pletmethode toepassen. Leg de knoflooktenen op een snijplank en pak een mes. Leg de platte kant van het mes op de knoflooktenen en oefen daar druk op uit. Mocht de knoflook erg hard zijn, dan kun je met je hand of je vuist op het mes slaan. De schil komt met deze methode eenvoudig los, waarna je de knoflooktenen er zo uithaalt. Belangrijk: zorg ervoor dat je een stabiele ondergrond gebruikt en dat de scherpe kant van het mes van je af wijst. Let er ook op dat je niet te veel druk uitoefent, want dan loop je risico dat de knoflooktenen uit elkaar vallen.

Lees ook: Recept: romige knoflook-paprikaspaghetti

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, Gaelle Marcel