Tjitske

Door deze noot maak je bewustere keuzes

De meeste mensen die op dieet zijn laten noten links liggen; hoewel ze erg gezond zijn, bevatten ze ook veel calorieën. Zonde, want ze zijn juist goed voor je lijf én kunnen je helpen afvallen. Het klinkt tegenstrijdig om een noot hoog in calorieën te nuttigen als je eigenlijk wilt afvallen, maar er zit een reden achter.

Deze noot laat je namelijk gezondere keuzes maken.

Noten

We snappen best waarom mensen noten schuwen als ze aan de lijn zijn. Ze zijn niet alleen best prijzig, ze bevatten ook nog eens veel calorieën en vetten. Dit is jammer, want de vetten in noten zijn juist gezonde vetten die ons lichaam nodig heeft! Kies natuurlijk wel ongezouten noten, want dat extra zout hebben we niet nodig.

Walnoten

Dit onderzoek gaat specifiek over walnoten. Deze noot is niet alleen goed voor je hersenen, maar zorgt er ook voor dat je gezondere keuzes maakt tijdens het lijnen. De omega-3-vetten in walnoten zorgen ervoor dat je minder trekt krijgt in ‘slecht’ vet eten als chocolade en junkfood.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek kregen negen patiënten met obesitas vijf dagen lang een smoothie met 7 walnoten erin of een placebosmoothie die hetzelfde smaakte maar geen walnoten bevatten. Na een maand kwamen dezelfde mensen terug en kregen de mensen die eerst een placebo dronken nu een echte smoothie en andersom. Daarna kregen ze een MRI-scan waarbij ze foto’s zagen van gezond eten, ongezond eten en neutrale dingen. De mensen die een walnotensmoothie dronken hadden een hogere activiteit in de insula, het gedeelte van de hersenen die impulsen onder controle houdt.

Impuls

Vaak is het eten van ongezond eten een impuls. Je krijgt ineens lekkere trek dus neemt een stukje chocola of gaat overstag en bestelt een frietje. Door een handje (ongeveer 7) walnoten te eten, wordt je insula geactiveerd. Hierdoor geef je minder snel toe aan je lekkere trek en zul je uiteindelijk dus sneller afvallen, omdat je het ongezonde eten laten staan.

Langer vol

Uit een ander onderzoek blijkt dat je van voedsel rijk in poly-onverzadigde vetzuren langer vol zit. Dit zit onder andere in zalm, koolzaadolie en walnoten. Het stilt de trek zonder voor een piek te zorgen, waardoor je langer vol zit en minder de neiging hebt om weer te gaan snaaien.

Kanttekening

Wel is het goed om te weten dat beide onderzoeken deels betaald werd door de California Walnut Commission, die natuurlijk belangen hebben in het verkopen van walnoten.

Lees ook: Oeps: blijkbaar bereiden wij champignons al ons hele leven verkeerd

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Diabetes, Obesity and Metabolism, Eurekalert, The New York Times, Harvard Health,   | Beeld: Pexels