Robby

Pas op met het rauw eten van deze producten

Rauw eten is in bepaalde gezondheidskringen een levensstijl geworden. Iets koken kan ervoor zorgen dat de voedingswaarden verloren gaan en dat is natuurlijk zonde. Alhoewel er niets mis is met een salade of smoothie op zijn tijd kun je sommige voedingsmiddelen beter gewoon koken. Als je ze rauw eet, kunnen ze namelijk gevaarlijk voor je gezondheid zijn.

Deze dingen moet je nooit rauw in je mond stoppen!

Cassave (wortelknol)
Cassave is hartstikke gezond en lekker (vooral in chipsvorm) maar het bevat ook het giftige stofje waterstofcyanide. Bij verhitting is er niets aan de hand, maar als je dit rauw consumeert is het gevaarlijk voor je gezondheid. Wil je ‘m goed bereiden? Was de knol, schil ‘m en kook het goed voordat je het eet. Of koop gewoon een zak cassavechips.

Kidneybonen
Nu zouden wij er niet meteen aan denken om dit rauw naar binnen te schuiven, maar je weet natuurlijk maar nooit. Deze peulvruchten zitten vol met vezels, voedingsstoffen en mineralen, maar ongekookt zorgen ze voor nare gasvorming in je maag en symptomen die lijken op voedselvergiftiging. Gewoon koken dus!

Hotdogs of knakworsten
Je zou denken dat hotdogs en knakworsten toch al zijn voorgekookt dus die kun je gewoon rechtstreeks uit blik eten? Nee, niets is minder waar. De Listeria-bacterie ligt op de loer, deze is alleen maar te bestrijden door verhitting. Listeria is vooral te vinden in langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten.

Kiemen
Het ziet er supergezond uit op je broodje avocado, maar vooral alfalfa en radijskiemen kunnen bacteriën zoals E.coli, Listeria en salmonella bevatten. Ze groeien in een warme, vochtige omgeving en worden vervolgens verpakt in plastic waar ze nog even lekker door kunnen broeien. Vers kopen, wassen en stomen of koken is het devies!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pixabay