Madelon Pathuis

9 van de 10 geteste vruchten bevatten bestrijdingsmiddelen

Voedselwaakhond Foodwatch maakt zich grote zorgen om de bestrijdingsmiddelen die in niet-biologische vruchten te vinden zijn. Uit de cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over 2021 blijkt dat negen van de tien geteste fruitproducten bestrijdingsmiddelen bevatten. Foodwatch maakt zich zorgen omdat er niet is ingegrepen. 

Kinderfruit

Met name de fruitsoorten die populair zijn onder kinderen, zoals mandarijnen en sinaasappels, komen het slecht uit de bus. Deze fruitsoorten staan bovenaan als meest vervuilde fruitsoorten. Hierna volgen druiven, aardbeien, peren en appels. Volgens Anke Bakker, campaigner bij Foodwatch zijn dit “zorgwekkende bevindingen. Zeker voor kinderfruit willen we ervan uit kunnen gaan dat het veilig is om te eten. Gevaarlijke vervuiling moet direct uit de handel worden gehaald.

Wettelijke limieten

In Nederland is er wet- en regelgeving omtrent de legale hoeveelheid pesticide op producten. Volgens Foodwatch mag het NVWA alleen in actie komen wanneer het wettelijke limiet is overschreden. Maar in de praktijk komen deze limieten niet overeen met de normen van de gezondheidsrisico’s, aldus Foodwatch. Aangescherpte gezondheidsnormen worden namelijk niet snel genoeg omgezet in nieuwe wetten waarop gehandhaafd kan worden. Dit kan soms wel meer dan een jaar duren wat ervoor zorgt dat voedsel op papier aan wettelijke normen voldoet, maar nog steeds schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Strengere handhaving

Foodwatch pleit dan ook voor een strengere en vooral snellere handhaving. Ook vinden zij dat supermarkten meer verantwoordelijkheid moeten nemen. “Welke eisen stellen supermarkten qua teelt en residuen? De consument heeft recht op deze informatie, om een weloverwogen keuze kunnen te maken.”, aldus Bakker.

 

Lees ook: Duurzaam en gezond eten met de kerst doe je zo

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Foodwatch, Radar | Beeld: Unsplash, Alexander Schim