Ingrediënten
  • 1,2 kilo Romatomaten
  • 600 gram kerstomaatjes
  • 8 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper, naar smaak
  • 1 grote ui
  • 1 rode paprika
  • 1 aardappel (zo'n 100 gram)
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 940 milliliter groentebouillon
  • 50 gram verse basilicum
28 november 2018
50 min.
6 pers.

Romige tomatensoep zonder room: het bestaat!

Wij zijn dol op een soepje op z’n tijd. Een goedgevulde groente- of kippensoep, pompoensoep of preisoep, er zijn zoveel opties! Maar de good old tomatensoep blijft toch hoog op ons lijstje staan, hoor. Vooral als deze lekker romig is! Dit recept is voor een dikke, romige tomatensoep maar we voegen geen room toe! De smaken komen volledig uit de verschillende groenten en dat maakt deze soep juist zo smakelijk.

Een romige doch gezonde soep.

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
  • Snijd de tomaten en kerstomaten door de helft. Ontdoe de knoflookteentjes van hun velletje en plet ze met een mes. Leg de tomaten op een met bakpapier beklede bakplaat en leg ook de gekneusde knoflooktenen erbij. Druppel er twee eetlepels olijfolie overheen en breng op smaak met zout en peper. Zet 25 minuten in de oven totdat ze zacht zijn en er geroosterd uitzien.
  • Terwijl de tomaten aan het roosteren zijn, snipper je de ui en snijd je de paprika en aardappel in stukken.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui, paprika en aardappel toe en bak totdat de ui glazig ziet en de aardappel knapperig wordt (zo’n 6-7 minuten).
  • Voeg de tomatenpuree toe en schenk de bouillon erbij. Breng op smaak met wat extra zout, naar wens. Doe het deksel op de pan en breng aan de kook. Wanneer de soep kookt draai je het vuur omlaag en laat je het 15 minuten borrelen.
  • Test of de aardappel zacht is met een vork. Als dit zo is, kun je de tomaten en knoflook toevoegen. Doe ook de basilicum erbij, maar houd een paar blaadjes over voor de garnering.
  • Laat het geheel nog 2 minuutjes koken om de basilicum zacht te maken. Pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel.
  • Optioneel: Schenk de soep door een zeef voor een zachter en gladder geheel.
  • Garneer de soep met de overgebleven basilicum en een beetje Parmezaanse kaas. Serveer met stokbrood kruidenboter.
  • Dol op vlees? Voeg dan gerust een paar gehaktballetjes toe.

Lees ook: Dit is waarom sauzen en soepen zo spetteren in de magnetron

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Cafe Delites | Beeld: Videostill

Ingrediënten
  • 1,2 kilo Romatomaten
  • 600 gram kerstomaatjes
  • 8 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper, naar smaak
  • 1 grote ui
  • 1 rode paprika
  • 1 aardappel (zo'n 100 gram)
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 940 milliliter groentebouillon
  • 50 gram verse basilicum