Redactie Kookfans

Er zaten meer chemische goedjes in zo’n zak dan je denkt

Bij een filmavond hoort natuurlijk een lekkere bak popcorn. En niks is makkelijker (of goedkoper) dan zo’n pak met zakjes magnetronpopcorn. Maar werkte je vroeger regelmatig zo’n zak popcorn weg? Lees dit artikel dan goed. Het blijkt namelijk dat er vroeger nogal wat schadelijke stoffen in deze popcorn zaten. Wij leggen je uit hoe het zit.

Is popcorn echt zo ongezond?

Laten we voorop stellen dat popcorn (met mate) helemaal niet zo slecht voor je is. Natuurlijk: als je graag zoete popcorn eet of popcorn met een laagje karamel of zelfs M&M’s-popcorn, dan krijg je ontzettend veel suikers binnen, en daar wordt je lichaam niet zo blij van. Maar qua snacks kun je veel slechtere dingen eten dan een klein bakje ongezoete popcorn.

Magnetronpopcorn

Maar onderzoeker Olga Naidenko liet in 2012 weten dat je magnetronpopcorn beter kon vermijden. Het ligt niet aan de popcorn zelf, maar aan de manier waarop je het klaarmaakt. Het zit zo: magnetronpopcorn zit altijd in een zak die je dan een beetje openvouwt en in de magnetron neerlegt. Natuurlijk eet je die zak zelf niet op, maar sta je er wel eens bij stil dat die ook mee wordt verhit terwijl alle maïskorrels vrolijk openspringen in je magnetron? In de binnenkant van zo’n zak zitten allerlei stofjes om je popcorn goed te helpen ‘popppen’. Vroeger zat hier ook perfluoroctaanzuur of PFOA in. Dit valt in een groep stofjes die onder andere bijdragen aan onvruchtbaarheid in mensen. Op proefdieren hebben deze chemicaliën ook verschillende negatieve effecten: van lever- tot zaadbal- tot alvleesklierkanker. Naidenko waarschuwde destijds dat de PFOA uit zo’n zak in de magnetron verdampt en in je popcorn terecht komt.

2015

Ondanks dat Naidenko al in 2012 aan de bel trok, heeft het grote producenten van magnetronpopcorn nog tot 2015 gekost om de zakken te vervangen door exemplaren zónder deze schadelijke stoffen. Inmiddels zijn we gelukkig een aantal jaren verder, maar dat betekent niet dat de gezondheidsrisico’s verdwenen zijn. Naidenko legt namelijk ook uit dat deze chemicaliën die zich mogelijk al hebben opgebouwd in je lichaam, als je regelmatig magnetronpopcorn at voor de veranderingen. Daar stapelen ze zich op. Zo kan een paar zakken popcorn opeens jaren later nog gevolgen hebben. Ai!

Lees ook: Recept: popcorn met knoflook en parmezaanse kaas

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Me To We | Beeld: Pexels, Patrícia Paixao