06 juli 2018

Is de magnetron echt zo slecht als veel mensen zeggen?

Magnetrons: vaak een onmisbaar apparaat in iedere keuken. Bijna heel Nederland heeft er een in de keuken staan. Ze zijn natuurlijk ook uitermate handig om voedsel in op te warmen. Toch denken mensen vaak dat een magnetron een gevaar vormt voor de volksgezondheid en dat het gebruik kanker kan veroorzaken. Is het gebruik van een magnetron dan echt zo ongezond? We zochten het voor je uit. 

Dit is het verlossende antwoord.

Microgolven

De magnetron werd uitgevonden omstreeks 1940. Pas in 1980 werd de magnetron in de woningen in Nederland geïntroduceerd. Het apparaat verwarmt eten met het gebruik van microgolven. Dit is een onzichtbare vorm van energie die de waterdeeltjes in het voedsel laten bewegen. Door de warmte die daarbij ontstaat wordt ons eten warm. Perfect zou je denken. Deze microgolven zijn echter een vorm van straling en juist dat vinden veel mensen geen prettig idee.

Soorten stralingen

Straling komt in vele soorten en maten. Gammastraling (100 miljard gigahertz) -wat in een atoombom zit- gaat dwars door het lichaam en beschadigd daarmee lichaamscellen. Röntgenstraling (10 miljard gigahertz) is minder sterk, maar gaat ook door het vel heen. Het gaat alleen niet door de botten heen. UV-straling (1 miljoen gigahertz) is daarna de sterkste straling. Deze straling kan een millimeter diep in je huid dringen en dat kan huidkanker veroorzaken. Een magnetron heeft 2,45 gigahertz, wat overeenkomt met de straling die van je telefoon of televisie afkomt. Deze straling kan weinig schade aanrichten. Daarbij is de magnetron zo gemaakt dat deze straling niet kan ontsnappen.

Verlies van voedingsstoffen

Daarnaast zeggen veel mensen dat de magnetron voedingsstoffen in het voedsel zou laten verdwijnen. Bij wassen, weken en verhitten gaan altijd voedingsstoffen verloren. Vooral vitamine C is heel gevoelig voor warmte. Toch blijkt uit onderzoek dat vitamines en mineralen zelfs beter bewaard blijven na het verwarmen in de magnetron. Dit komt omdat het minder lang verhit hoeft te worden en daardoor minder tijd heeft om de voedingsstoffen te verliezen. Kortom, het enige ongezonde aan de magnetron zijn de magnetronmaaltijden die je koopt in de supermarkt en dat komt niet door de straling, maar door de gigantische hoeveelheid zout in deze maaltijden.

Lees ook: Zijn de uitlopers van aardappelen gezond of ongezond? Dit is het antwoord

Het bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Fit | Beeld: pxhere