Je lichaam heeft minder moeite met het verteren van groente dan van vlees, maar hoe lang duurt het precies?

Heb je tijdens het afgelopen avondeten een extra stuk vlees gegeten en nog een tweede keer hutspot opgeschept en zit je nu bomvol? Dan hoop je waarschijnlijk dat je lichaam het voedsel snel heeft verteerd, maar hoe lang heeft je lichaam eigenlijk nodig voor het verwerken van eten?

Zo lang duurt het tot je lichaam bepaalde soorten voedsel heeft verteerd.

Dikke en dunne darm

Over het algemeen kan het een tot drie dagen duren voor een maaltijd compleet is verteerd en je lichaam weer heeft gelaten. Wanneer het je maag heeft verlaten, kan voedsel 3 tot 7 uur in de dunne darm blijven en 10 tot 30 uur in de dikke darm, zo meldt TipHero. Lees snel verder hoe lang je maag erover duurt om bepaald voedsel te verteren.

Kip

Kip, maar ook kalkoen, is een vleessoort dat je sneller verteert dan andere soorten vlees. Je maag heeft ongeveer twee uur nodig om dit te verteren, dit komt doordat de proteïne in kip en kalkoen lager in vet is dan in andere soorten vlees.

Kaas

Je zou misschien denken dat kaas sneller verteerd dan kip, maar dat is niet het geval. Je lichaam heeft langer de tijd nodig om melkproducten te verteren, voor kaas heeft het ongeveer 3 tot 4,5 uur nodig.

Aardappelen

Aardappelen vullen snel, maar je maag heeft het ook vrij snel verteerd. Het duurt ongeveer een uurtje tot de aardappelen doorgaan naar de dunne darm.

Brood

Het duurt best een tijdje voor je maag het brood dat je hebt gegeten het verwerkt. Het duurt ongeveer 3 uur tot je maag het heeft verteerd.

Rauw fruit en groenten

Fruit zoals appels, peren en tomaten nemen zo’n 40 minuten in beslag in de maag voor het is verteerd, maar ook groente en fruit zonder zetmeel nemen ongeveer dezelfde tijd in beslag. Overigens hebben groenten en fruit je lichaam soms best snel verlaten. Wanneer je maag ermee klaar is en het doorgaat naar de ingewanden, kan het na een uur of twee je lichaam alweer verlaten hebben.

Rood vlees

Dit vlees is erg lastig voor je maag om te verwerken. Het kan 3 tot 5 uur duren voor je maag het heeft verteerd, daarna moet het nog door naar je ingewanden. Het kan dan nog 3 uur tot een paar dagen duren voor het je lichaam verlaat.

Rijst

Het duurt ongeveer 90 minuten voor je maag klaar is met deze graansoort. Daarna kan het nog 1 uur tot 10 uur in je ingewanden vertoeven voor het je lichaam verlaat.

Vis

Je lichaam heeft veel minder moeite met het verteren van vis dan van vlees. Het hangt wel af van wat voor vis je eet, maar gemiddeld duurt het 45 minuten tot 60 minuten tot je maag klaar is met de vis. Daarna verblijft het nog een paar uur in je ingewanden.

Lees ook: Deze 8 vruchten en kruiden bevorderen de spijsvertering

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: TipHero | Beeld: Unsplash