Je lijf heeft proteïne nodig, maar wat als je er te veel van binnenkrijgt?

Terwijl veel diëten ons vertellen dat we vetten of koolhydraten moeten vermijden, wordt er zelden slecht gesproken over eiwitten (proteïne). Eiwitshakes en eiwitrijk voedsel is juist populairder dan ooit tevoren. Kun je eigenlijk wel te veel proteïne binnenkrijgen en zo ja, wat gebeurt er dan met je lichaam?

Aanbevolen hoeveelheid

Eiwit is een belangrijke voedingsstof en hoor je binnen te krijgen in een gezond eetpatroon. Volgens het voedingscentrum moeten we dagelijks zo’n 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nuttigen. Weeg je 70 kilo, dan komt dat dus neer op 70 x 0,8 = 56 gram. Een grote groep mensen heeft echter net iets meer nodig. Dit zijn sporters, kinderen, vegetariërs, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met bepaalde aandoeningen. Eiwitten komen in veel producten voor. Niet alleen in dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel en eieren, maar ook in producten als noten, brood, rijst, pasta, pindakaas, paddenstoelen en peulvruchten.

Te veel eiwit

Geen zorgen, veel te veel eiwit eten doe je niet snel. Maar als je gemiddeld toch elke dag te veel proteïne consumeert, kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid. Diëtiste Carolyn Williams zet deze zeven punten op een rijtje.

1. Uitdroging en meer dorst

Hoe meer eiwitten je eet, hoe meer water je nieren nodig hebben om hun werk te doen. Eet je ontzettend veel eiwitten, maar drink je daarnaast niet voldoende? Dan kan dit leiden tot uitdroging en grotere dorst. Wees dus altijd op je hoede, want uitdroging is niet goed voor het lichaam.

2. Verstopping

Veel proteïnerijke producten eten gaat vaak ten koste van etenswaren die veel vet of koolhydraten bevatten. Dit kan ook betekenen dat je te weinig vezels en vocht binnenkrijgt, wat al snel kan leiden tot verstopping. Heb je regelmatig last van verstoppingen, ga dan na of je wel voldoende van iedere voedselgroep eet.

3. Slechte adem

Een bijzondere bijwerking van veel eiwitten opsmikkelen en daardoor minder koolhydraten eten, is dat je minder fris uit je mond kan gaan ruiken. Dit komt doordat je lichaam bepaalde ketozuren opbouwt, waartegen goed poetsen helaas niet helpt. Vaker koolhydraten eten kan wel zoden aan de dijk zetten.

4. Groter risico op jicht

Bepaalde vleessoorten en zeevruchten verhogen het risico op jicht, een ontstekingsaandoening. Dit is vooral het geval met vlees dat veel purine bevat, met name orgaanvlees en roodvlees, garnalen, kreeft en vis.

5. Groter risico op kanker

Het eten van veel bewerkt vlees en rood vlees houdt verband met een groter risico op darmkanker. Bij andere eiwitbronnen, zoals zeevruchten, mager gevogelte, bonen, noten, zaden en granen is dit niet het geval. Let dus op waar je jouw eiwitten vandaan haalt.

6. Veranderd risico op hartziekten

Wederom is de boosdoener hier rood vlees of bewerkt vlees. Als je hier meer van eet, loop je een groter risico op hart- en vaatziekten. Wat opvallend is, is dat het eten van andere soorten eiwitten, zoals uit mager vlees, bonen en noten, juist helpt om het risico op hartziekten te verlagen. In dit geval is het dus beter om er veel van te eten!

7. Groter risico op nierstenen

Een té hoge consumptie van eiwitten vergroot de kans op nierstenen. Het is daarom belangrijk om naast je proteïne ook voldoende calcium en vocht binnen te krijgen. Mensen met een nierziekten moeten soms in de gaten houden hoeveel eiwitten ze op een dag eten. Behoor jij tot die groep, overleg dan met een arts of diëtist hoeveel eiwitten je kunt eten.

Lees ook: Wat er met je lichaam kan gebeuren als je regelmatig mandarijnen eet

Dit recept bewaren voor later? Bewaar ‘m op Pinterest!

Bron: EatingWell | Beeld: Pixabay