Tjitske

Met dit eten blijft je lever gezond

Een gezonde lever zorgt voor een gezonde jij! Als je lever langzaam werkt voel je je lusteloos en kun je snel aankomen. Ook heeft het invloed op je mentale gesteldheid. Onze levers moeten soms flink hard werken, bijvoorbeeld door het nuttigen van alcohol of door te roken, maar ook medicijnen en sommige voeding hebben veel invloed op de werking van je lever. Om dit orgaan zo gezond mogelijk te houden, geven we de volgende tips.

Houd je lever gezond.

Gifstoffen

Onze lever heeft soms heel wat te verduren: alcohol, sigaretten, ongezond eten en cafeïne zijn allemaal gewoontes die flinke invloed hebben op onze organen. Je lever maakt bijvoorbeeld bij het verwerken van alcohol echt overuren, hier is veel vitamine B voor nodig én het kost veel energie. Hierdoor voel je je dus extra moe als je een avondje flink hebt doorgezakt. Drink je regelmatig (veel) alcohol, dan kun je zelfs blijvende schade oplopen. Ook cafeïne doet de lever flink werken en slurpt voedingstoffen, dus beperk ook je cafeïne-inname.

Bitter eten

Door bitter te eten activeer je het gal in je darmen. Via de gal worden afvalstoffen uit de lever naar de darmen vervoerd. De darmen zorgen ervoor dat de afvalstoffen uit je lichaam verdwijnen. Door gal te activeren help je je stoelgang een handje. Dit doe je door bitterstoffen te eten, deze zitten in de schil van groente en fruit en in het velletje van noten. Daar eet je natuurlijk nooit genoeg van, maar het zit gelukkig ook in ui, knoflook, citrusfruit, groene thee, koolsoorten, druiven, kersen en rozemarijn. Ook in ‘klassiek’ bitter eten als witlof, andijvie en grapefruit zitten bitterstoffen.

Vet

De gezonde omega-3, 6 en 9 vetzuren die in noten, peulvruchten, olijfolie, donkere bladgroenten en lijnzaad zitten zijn erg goed voor de lever. Ook kleine beetjes roomboter of ongeraffineerde kokosolie zijn goed voor een gezonde lever.

Koolhydraten

Niet-bewerkte koolhydraten zijn supergezond voor de lever. Dit zijn bijvoorbeeld fruit en groente in de schil, zilvervliesrijst en volkorenbrood.

Energie

Stoffen die juist energie vreten en zwaar zijn voor je lever zijn voedingswaren als cafeïnehoudende (fris)dranken, chocola, scherp eten, azijn en specerijen. Deze dingen geven je lever extra werk en zijn dus moeilijker te verteren.

Lees ook: De 6 meest gemaakte fouten tijdens het barbecuen

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest! 

Bron: Gezondnu | Beeld: Pexels