Sara Bergsma

Voor een nog betere nachtrust

Melatonine is een essentieel hormoon dat ervoor zorgt dat je moe wordt en in slaap valt. Mensen die moeite hebben met slapen, slikken dan ook vaak pillen waarin melatonine verwerkt is. Je kunt dit stofje echter ook binnenkrijgen door meer van bepaalde voedingsmiddelen te eten. 

Gojibessen

Gojibessen bevatten melatonine en volgens een Amerikaans experiment zouden ze zelfs bij kunnen dragen aan het verbeteren van slaap. De deelnemers van het experiment dronken twee weken lang dagelijks 120 mililiter sap van de gojibes en merkten dat ze daadwerkelijk beter sliepen. Een andere fijne bijkomstigheid was dat ze zeiden geen last meer te hebben van ongewenste bijwerkingen die gepaard gaan met slaapmedicatie. Mocht je het willen uitproberen, dan raden we aan om verse gojibessen in huis te halen, aangezien de gedroogde versie van deze bes mogelijk geen of minder melatonine bevat.

Pistachenoten

Pistachenoten zitten boordevol gezonde vetten, die onder andere geassocieerd worden met een betere slaapkwaliteit. Ze zijn bijvoorbeeld rijk aan vitamine B6, welke helpt bij het omzetten van het aminozuur tryptofaan in melatonine. Er zijn meerdere notensoorten die melatonine bevatten, maar pistachenoten bevatten het hoogste gehalte in vergelijking met de andere soorten. Kijk wel uit dat je het bij één handje pistachenoten per dag laat, aangezien er ook veel calorieën in zitten.

Bananen

Naast vitamine B6 en magnesium bevatten bananen ook melatonine. Het eten van deze vrucht kan dus zeker helpen als je moeite hebt om in slaap te vallen. Geen zorgen, als je overdag een banaan eet, zal dit je niet slaperig maken. In plaats daarvan zul je juist merken dat je alerter wordt en meer energie krijgt.

Wist jij dat je door deze voedingsmiddelen slaperig kunt worden?

Ook lekker: Wat gebeurt er als je rauwe kip eet?

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Adobe Stock