Is het een feit of een fabel?

Dat eieren gezond zijn, weten we allemaal. Maar over hoeveel eieren je kunt eten bestaat nog altijd veel discussie. De een zegt dat je één ei per dag zou moeten eten, terwijl een ander het maximum op twee eitjes per week houdt. Ook gaat het gerucht dat meerdere eieren per week het risico op diabetes type 2 zouden kunnen verhogen. Hoe dit precies zit, leggen we uit. 

Verband eieren en diabetes type 2

Naar het verband tussen eieren en diabetes type 2 zijn meerdere onderzoeken gedaan. Uit een Chinees onderzoek bleek dat het eten van minimaal één ei per dag gepaard ging met een grotere kans op diabetes type 2. Voor dit onderzoek werd lange tijd een groep van 8.545 Chinezen van gemiddeld 50 jaar oud gevolgd. Na 18 jaar hebben de onderzoekers het verband tussen eieren en diabetes type 2 bekeken. 60 procent van de Chinezen die regelmatig één of meer eieren per dag aten, liepen meer kans op diabetes type 2 dan deelnemers die maar één ei per week consumeerden. Toch kunnen we niet meteen de conclusie trekken dat eieren hiervan de oorzaak zijn, er kunnen namelijk ook andere factoren meespelen.

12 eieren per week

Er zijn ook onderzoeken die iets heel anders aantonen. Zo is uit Australisch onderzoek gebleken dat 12 eieren per week geen kwaad zou kunnen. Echter is dit onderzoek niet uitgevoerd onder de doorsnee bevolking, maar bij mensen die al diabetes type 2 hadden of een voorstadium hiervan. De deelnemers werden in twee groepen verdeeld, waarbij de ene groep 12 eieren per week at en de andere groep minder dan 2. Een jaar later zagen de onderzoekers geen verschil in gewichtsverlies en bloedwaarden. Bij dit onderzoek was echter een diëtist betrokken die de deelnemers hielp en zij slikten al medicatie. We kunnen dus niet met zekerheid zeggen dat het verstandig is om 12 eieren per week te eten.

Wat is nu verstandig?

Eieren zijn rijk aan vitamines, mineralen en eiwitten. Daarnaast bevatten ze ook relatief veel cholesterol en verzadigd vet. Aan ieder onderzoek zitten haken en ogen, dus welk advies kun je het beste opvolgen? De Gezondheidsraad heeft geen specifieke richtlijnen, maar zij stellen wel dat het aannemelijk is dat het eten van 7 eieren per week samenhangt met een verhoogt risico op diabetes. Het Voedingscentrum adviseert om 2 tot 3 eieren per week te eten, vegetariërs wordt geadviseerd 3 tot 4 eieren te nuttigen. De Nederlandse Diabetes Federatie stelt dat het verband tussen diabetes en eieren onduidelijk is en houden het op een aantal van 7 eieren per week.

Ook lekker: TikTok-hack: zo pel je je eieren makkelijk met een lepel

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash