Redactie Kookfans

Fabrikanten gebruiken vaak goedkope ingrediënten om het product aan te vullen

Het lijkt heel handig een kant-en-klare kruidenmix uit de supermarkt. Zo hoef jij verder niet na te denken over welke kruiden je bij elkaar hoeft te gooien. Toch lijkt dit te mooi om waard te zijn want de consumentenbond heeft ontdekt dat je flink wordt misleid. Ze hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de inhoud van de kruidenpakjes en de uitkomst is niet bepaald om over naar huis te schrijven.

Misleidend

De consumentenbond heeft ontdekt dat fabrikanten goedkope ingrediënten gebruiken om het gebrek aan de kruiden en specerijen, die worden vermeld in de productnaam, op te vullen. Denk bijvoorbeeld aan producten als zout, paneermeel en suiker. En de consumentenbond benadrukt dat hoewel dit niet als illegaal kan worden bestempeld, het wel erg misleidend is. Je wordt dus eigenlijk gewoon genept.

Erg duur

Het gebruik van groentepoeder als vulmiddel in verschillende kruidenmixen komt ook vaak voor. Hoewel het niet verboden is, kan het gebrek aan duidelijke vermelding op de voorkant van de verpakking mensen wel misleiden. Neem bijvoorbeeld de kruidenmix voor zalm ‘met dille’ van Verstegen, waarvan maar liefst 59% uit ui bestaat. Dille en tijm samen vertegenwoordigen slechts 5% van de mix. Er is ook nog wat knoflook (8%) en daslook toegevoegd, maar verder voornamelijk zout. Als je de kiloprijs berekent, kom je uit op bijna zestig euro: €59,50. (En bedenk dan even wat een netje uien kost).

Niet alleen Verstegen, maar ook andere merken vertekenen de werkelijkheid van hun mixen. De kruidenmix voor gehakt van het huismerk van Jumbo bevat bijvoorbeeld slechts 0,04% kruiden en Maggi’s kruidenmelange met nootmuskaat bestaat voor 60% uit zout en slechts 6% nootmuskaat. Niet gek dus dat wij te veel zout binnenkrijgen.

Paneermeel

Paneermeel, dat in grote hoeveelheden wordt gebruikt in verschillende vleesmixen, is op zichzelf geen vreemd ingrediënt. Het geeft bijvoorbeeld stevigheid aan gehaktballen. Maar een mix die voor 60-80% uit paneermeel bestaat een “kruidenmix” noemen en dit niet op de voorkant vermelden, terwijl paneermeel bij Albert Heijn slechts €0,88 kost? Dat is toch iets om over na te denken als je in de supermarkt staat.

Zelf maken

Misleidend en een gebrek aan transparantie. Zo vat de consumentenbond het samen. Dan wordt het misschien tijd om zelf de kruiden maar bij elkaar te gooien. Mocht je dit nou toch te veel werk vinden, kies dan voor een kruidenmix van het merk Souq. Deze komt wel goed uit de test en zij vermelden netjes alle ingrediënten van hun kruidenmixen op de verpakkingen.

Lees ook: Garnaal of gamba? Wat is eigenlijk het verschil?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Favor Flav | Beeld: Pexels