Redactie Kookfans

Wij leggen het uit

In Nederland worden ‘garnaal’ en gamba’ vaak als synoniemen voor elkaar gebruikt. Toch kan er daardoor verwarring ontstaan want er zijn wel degelijk verschillen tussen die twee. Gooi de woorden langoustine en scampi in de mix en we hebben vaak geen idee meer welke soort schaaldier er bedoeld wordt. Wij zetten de verschillen voor je op een rijtje.

Garnaal versus Gamba

Een garnaal en een gamba zijn beide soorten schaaldieren, maar er zijn enkele verschillen tussen de twee.

  1. Om te beginnen de grootte. Over het algemeen zijn garnalen kleiner dan gamba’s. Garnalen hebben meestal een gebogen lichaam en scherpe segmenten op hun buik, terwijl gamba’s een rechter lichaam hebben en gladde segmenten op hun buik. Daarnaast hebben garnalen dunne scharen, terwijl gamba’s grotere en meer ontwikkelde scharen hebben.
  2. Ook leven ze niet op dezelfde plek. Garnalen worden namelijk vaak aangetroffen in zoetwater- en zoutwateromgevingen, van rivieren en meren tot oceanen. Gamba’s daarentegen worden voornamelijk in zoutwateromgevingen aangetroffen, zoals de Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan.
  3. Qua smaak en textuur hebben garnalen en gamba’s ook enig verschil. Garnalen hebben meestal een zoetere smaak en een zachtere textuur. Gamba’s hebben daarentegen vaak een iets stevigere textuur en een iets intensere smaak.

Gamba versus Scampi

Maar is een gamba dan hetzelfde als een scampi? Officieel niet. Een scampi – of eigenlijk scampo – is namelijk familie van de rivierkreeften en de gamba stamt af van de garnalen. In veel landen wordt de term “scampi” echter gebruikt om naar hetzelfde schaaldier te verwijzen als de term “gamba”. Over het algemeen wordt dus met beide termen vaak grote garnalen bedoelt. Enne, wat is dan het verschil tussen een langoustine en scampi? Niks. Deze twee betekenen wel hetzelfde. Aha!

Lees ook: De beste manieren om avocado’s te bewaren

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Favor Flav | Beeld: Pexels