07 augustus 2018

Wat als de houdbaarheidsdatum van kruiden is verstreken?

Bij veel voedingsmiddelen staan we er regelmatig bij stil: zijn ze nog houdbaar en kunnen we het nog opeten zonder ziek te worden? Wat we vaak vergeten te checken, zijn de kruidenpotjes die in het keukenkastje staan. Kunnen deze ook over datum raken?

Houdbaarheid

Iedereen heeft er wel eentje: zo’n kastje in je keuken die gevuld is met kruidenpotjes waarvan je de helft maar structureel gebruikt. Het overgrote gedeelte van de kruiden heb je eigenlijk (bijna) nooit gebruik. En dat andere kruidenpotje wat je drie jaar geleden hebt gebruikt voor een moeilijk recept, kun je dat nog wel gebruiken? Of is het niet meer houdbaar en moet je hem eigenlijk weggooien?

Smaak en sterkte

Kruiden gaat niet over datum zoals vlees en melk dat wel kunnen doen. Eet je kruiden die volgens de datum die op het potje staat ‘niet goed’ meer zijn, dan zul je er niet ziek van worden. Wel is het zo dat kruiden waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is, kan het zijn dat het zijn smaak en sterkte verloren heeft. In principe kun je het dus prima eten, maar of het je maaltijd naar een hoger niveau gaat tillen is nog maar de vraag.

Hoe lang?

Het beste kun je dus ook alleen maar kruiden kopen die je regelmatig gebruikt. Kruiden die je niet vaak gebruikt en dus ook niet snel opmaakt, kun je niet eindeloos bewaren. Hieronder vind je een klein schema waarin staat hoe lang verschillende kruiden ongeveer houdbaar zijn: binnen die tijd blijft de smaak van de kruiden behouden. Bewaar de potjes op een donkere, koele plek en doe ze goed dicht als je ze weer in de kast staat. Over het algemeen gelden de volgende regels:

 • Vermalen kruiden – 2 tot 3 jaar
  Met een vermalen kruid bedoelen we een kruid dat letterlijk vermalen is. Denk bijvoorbeeld aan peper dat al vermalen is in plaats van een peperbesje.
 • Hele kruiden – 4 jaar
  Hierboven vertelden we al dat we met vermalen kruiden bedoelen dat kruiden letterlijk zijn vermalen. Heb jij datzelfde peperbesje nog niet vermalen? Dan kun je deze tot een jaar langer bewaren dan wanneer de kruiden wel zijn vermaald.
 • Bladkruiden – 1 tot 3 jaar
  Gebruik jij een bladachtige kruid of de groene gedeeltes van de plant? Dan kun je ze 1 tot 3 jaar gebruiken.
 • Extracten – 4 jaar
  De enige uitzondering hierop is vanille-extract. Dit extract kent geen houdbaarheidsdatum of vermindering van smaak na een bepaalde tijd.

Lees ook: Dit zijn de meest gemaakte fouten bij het bakken van aardappels

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Lees ook: Bon Appetit | Beeld: Pxhere