Albert Heijn (500 gram)

Prijs per 100 gram: €0,18 | Calorieën per 100 gram: 450

Oordeel: Deze kruidnoten zien er uitnodigend uit: ietwat kruimelig, maar wel luchtig. “Ambachtelijk”, zo omschreven meerdere panelleden hun uiterlijk. De kruidnoot is goed van smaak: wat zoutiger, dat is lekker in combinatie met het zoete. Wel doet het ons minder denken aan een kruidnoot, maar meer aan speculaasjes. Toch betrappen we onszelf erop dat we de neiging hebben om door te eten. We vinden ze lekker! Klein minpuntje: door de bijna zanderige structuur krijg je er wel vieze vingers van.

Hema (200 gram)

Prijs per 100 gram: €0,20 | Calorieën per 100 gram: 446

Oordeel: We zijn het met elkaar eens: deze kruidnoten zien er het aantrekkelijkst uit van allemaal. Niet te compact, niet te luchtig. Ze hebben een mooie donkerbruine kleur en ogen goed doorbakken. Dat belooft veel goeds. De smaak? Lekker, maar geen smaakexplosie, zoals gehoopt. De kruidnoot bevat te veel suiker en wat te weinig kruiden. De nasmaak is aan de bittere kant, maar zeker niet verkeerd. Over de structuur van deze kruidnoot zijn we erg te spreken. Hij is lekker bros en heeft een goede textuur!

Action (500 gram)

Prijs per 100 gram: €0,13 | Calorieën per 100 gram: 448

Oordeel: Deze kruidnoten vonden wij er het minst uitnodigend uitzien, vanwege hun kleur. Lichtbruin, alsof ze niet helemaal goed doorbakken zijn. Ze zijn compact en ogen als “fabriekskruidnoten”. De smaak pakt anders uit dan verwacht. Deze is zout en bijna hartig, zoals een cracker. Eén panellid dacht zelfs ei te proeven. De smaak is niet vies, maar doet niet denken aan kruidnoot. Afgezien van het zout zitten er redelijk weinig kruiden doorheen, waardoor de smaak vrij neutraal is. Pluspunt: de kruidnoten zijn wel lekker knapperig en hebben een goede bite.

Onze top 5

Na een middagje proeven en beoordelen, wikken en wegen, is dit onze top vijf:

  1. Albert Heijn
  2. Jumbo
  3. Hema
  4. Plus
  5. Action

Opmerking

Laten we duidelijk zijn: geen van de kruidnoten die we getest hebben, was vies. We zijn in onze beoordelingen vrij kritisch geweest en wilden de kruidnoten zo nauwkeurig mogelijk met elkaar vergelijken. Ondanks onze voorkeur, gingen alle zakken na de test binnen de kortste keren leeg. Ook de zakken die we als minst goed beoordeelden. Daarnaast is deze test natuurlijk puur gebaseerd op onze mening, iemand anders kan een heel andere voorkeur hebben. Blijf ze dus vooral zelf ook lekker testen. Eet smakelijk!

Lees ook: Recept: cheesecake met kruidnoten en zoute karamel

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron en Beeld: Kookfans