Nooit meer een slap bakkie!

Sommige mensen kunnen de dag niet goed beginnen zonder een kopje koffie. Ze ontwaken pas echt goed wanneer de cafeïne zijn werk heeft gedaan. Koffieverslaving of niet, de kans is groot dat je niet veel aandacht besteedt aan het bewaren van het zwarte goud. En dat is zonde, want de manier waarop je koffie bewaart, is namelijk heel belangrijk voor de smaak. Gooi die net geopende zak dus niet achteloos op de plank in het keukenkastje, maar besteed eens wat meer aandacht aan het bewaren van je grote liefde. Je smaakpapillen zullen je dankbaar zijn!

Wist je dat de smaak van koffie verloren gaat als je het niet op de juiste manier bewaart?

Vocht en hitte

Er zijn een aantal boosdoeners die ervoor zorgen dat koffie zijn smaak verliest. Wellicht wist je al dat je koffie tegen licht en lucht moet beschermen, maar wist je ook al dat je koffie moet beschermen tegen vocht en hitte? Net als licht en lucht, tasten vocht en hitte de oliën in de koffie aan die zorgen voor zijn kenmerkende smaak. Bewaar jij je koffie in de kelder of naast de oven? Haal die zakken daar dan maar gauw weg, anders kun je morgenochtend rekenen op een slap bakkie.

Geuren

Klinkt het idee van koffie met knoflooksmaak je niet aantrekkelijk in de oren? Zorg er dan vooral voor dat je koffie niet op dezelfde plek bewaart als de knoflooktenen. Hetzelfde geldt voor andere voedingswaren met een sterke geur. Koffie heeft namelijk de eigenschap dat het geuren uit de lucht opneemt en dat zorgt voor een eigenaardige smaak aan je geliefde drankje.

Koelkast of vriezer

Omdat vocht zoals gezegd niet bevorderlijk is voor de smaak van koffie, klinkt het waarschijnlijk logisch dat je je koffie niet in de koelkast moet bewaren. Doe je dit wel, dan is dit niet alleen nadelig voor de koffie, maar ook voor andere producten in de koelkast. Deze verliezen namelijk hun smaak, omdat de koffie deze smaken absorbeert. Ook met het invriezen van koffie schiet je weinig op, zo bleek uit onderzoek van de smaakmeesters van Simon Lévelt. Na elf weken bleek de smaak van ingevroren koffie niet beter dan die van de op kamertemperatuur bewaarde dosis.

Lees ook: Als je zo veel koffie per dag drinkt, kun je sneller afvallen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: ELLE Eten | Beeld: Pexels