Maayke

Knoflook kun je beter niet in de koelkast bewaren

Knoflook is een van de fijnste smaakmakers. Wij zorgen er dan ook altijd voor dat we minstens één knoflookbol in huis hebben. Wil je deze smaakmaker het liefst zo lang mogelijk bewaren? Dan zijn er een aantal do’s en don’ts. Zo moet je knoflook nooit, maar dan ook nooit, in de koelkast bewaren.

De koude temperaturen in de koelkast zorgt dat knoflook sneller bederft.

Bewaarplek

Gedroogde of verse knoflook (verse knoflook heeft een groene steel), kunnen het best bewaard worden op een droge, donkere plek. Het liefst rond een temperatuur van 16 graden. Een keukenkastje zou daarom de meest perfecte plek zijn om deze plant te bewaren. Stop het daarnaast niet in een afgesloten bakje, maar leg de bollen open in bijvoorbeeld een mandje. Op deze manier kan er veel lucht bij komen. Een papieren zak is ook een goede manier om deze smaakmaker te bewaren.

Koelkast

Het bedervingsproces van knoflook versnelt zodra er vocht bij komt. De plant gaat op deze manier sneller schimmelen of ontspruiten. Een goede reden dus om hem voortaan niet in de koelkast te bewaren, omdat dit een vochtige plek is. Wil je knoflookbollen zolang mogelijk bewaren? Dan is invriezen, in tegenstelling tot de koelkast, nog wel een goede manier. In de vriezer kunnen gedroogde knoflookbollen tot wel acht weken goed blijven. Verse knoflook kun je een stuk minder lang bewaren, namelijk ongeveer vier dagen. Gepelde of ongepelde tenen van een gedroogde knoflookbol kun je in een diepvrieszakje in de vriezer bewaren. Heb je de knoflooktenen van tevoren al gepeld? Dan scheelt het wat tijd na het ontdooien, omdat ze vervolgens niet nog hoeft te pellen.

Lees ook: Recept: knoflookchampignons

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Verseoogst, WikiHow | Beeld: Pixabay