Deze theesoorten zouden volgens het Voedingscentrum onze bloeddruk kunnen verlagen

We weten allemaal dat thee drinken een gezonde manier is om gehydrateerd te blijven, mits we de suiker achterwege laten. Zo werkt groene thee goed voor de stofwisseling, vermindert het misselijkheid en bevordert het de nachtrust. Maar er zijn ook nog andere theesoorten die met name erg goed zouden zijn voor de bloeddruk. Volgens de wetenschap zouden drie koppen thee van deze soorten de kans op een beroerte aanzienlijk kunnen verkleinen.

Drink jij een van deze theesoorten regelmatig?

Groene- en zwarte thee

Het Voedingscentrum adviseert om elke dag drie koppen groene of zwarte thee te drinken, vanwege de bewezen gezondheidseffecten. Zo kan het drinken van groene thee het slechte LDL-cholesterol verlagen, wat gunstig is voor de bloedvaten en het hart. Daarnaast is het aannemelijk dat het drinken van ten minste vier koppen zwarte of groene thee samenhangt met een langer risico op diabetes type 2.

Witte- en oolongthee

Wel wordt er vermeld dat deze gezondheidsvoordelen alleen gelden voor échte thee. Dit is thee dat afkomstig is van de ‘theeplant’ Camellia sinensis. Oolong- en witte thee komen ook van de theeplant. Oolongthee is een half geoxideerde thee en ligt tussen de groene- en zwarte thee in. Het is aannemelijk dat de gezondheidsvoordelen voor groene en zwarte thee ook gelden voor oolongthee. Daarnaast is witte thee onbewerkt. Het is niet wetenschappelijk bewezen of de gezondheidseffecten vergelijkbaar zijn met die van zwarte-, groene- of oloongthee.

Theïne

Het zou mogelijk zijn dat de gezondheidsvoordelen van groene en zwarte thee ook gelden voor thee waar de cafeïne uit is gehaald, dit is echter (nog) niet onderzocht. Het advies van het Voedingscentrum wordt dan daarom ook nu beperkt tot de drie koppen thee per dag mét theïne. Theïnevrije thee kan prima gedronken worden om op deze manier gehydrateerd te blijven, maar of het voor de gezondheid ook bevordelijk is, is niet bekend.

Kruidenthee

Andere kruidige theesoorten als rooibos- en kamillethee zijn niet afkomstig van de theeplant. Omdat deze soorten dus geen ‘echte’ thee zijn, hebben ze niet hetzelfde gezondheidseffecten als groene- of zwarte thee. Er zijn zelfs sommige theesoorten zoals zoethoutthee of sterrenmix die de bloeddruk juist kunnen verhogen. Geadviseerd wordt om deze thee niet te veel te drinken en af te wisselen met dranken uit de ‘Schijf van Vijf’ zoals water, koffie en melk.

Lees ook: Last van keelpijn? Drink deze thee!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Voedingscentrum, Margriet | Beeld: Unsplash