Desy

Niet alleen lekker, ook heel belangrijk!

Misschien was jij er vroeger ook wel dol op; een lekkere boterham met een dikke laag pindakaas en plakjes banaan. Misschien dacht je vroeger wel dat je alleen pindakaas met banaan kreeg omdat het zo’n goede smaakcombinatie is, maar er zit een echte reden achter!

IJzeropname
De vitamine C die van nature aanwezig is in banaan zorgt er namelijk voor dat plantaardige ijzer in de pindakaas en de granen in het brood beter kunnen worden opgenomen in het lichaam. In tegenstelling tot de vitamine C in banaan zijn er ook voedingsstoffen die de opname van ijzer in het lichaam bemoeilijken; tannine, voedingsvezel en oxaalzuur.

IJzertekort
Volgens het Voedingscentrum krijgt een groot gedeelte van de kinderen (10 procent) nog steeds te weinig ijzer binnen. Niet positief, want een ijzertekort kan leiden tot een negatief effect op de ontwikkeling. Kinderen groeien dan langzamer en hebben dan een verminderde weerstand. Een inname van ijzer die lager ligt dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid hoeft echter niet altijd te leiden tot een ijzertekort. Wil je er echter gewoon voor zorgen dat je (of je kind) voldoende ijzer binnenkrijgt, eet dan voldoende boterhammen met pindakaas en banaan!

Wil je dit bericht nog een keer lezen? Pin ‘m dan op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: videostill