Desy

Welke tomaat moet nu waar in?

Tomaten zijn enorm veelzijdig; ze zijn heerlijk in een frisse salade en maken je pastasaus lekkerder dan ooit. Er zijn ook enorm veel tomaten op de markt: cherrytomaten, trostomaten, romatomaten, tomberry’s en vleestomaten. Welk soort tomaat gebruik je dan voor welk gerecht? Wij hebben het antwoord!

Doorsnee tomaten
De doorsnee tomaat kennen we allemaal; deze soort tomaat is vaak het goedkoopst. Maar waar smaakt deze nu het beste in? De doorsnee tomaat voelt zich het beste thuis in soepen en stoofpotten. Het is wel een echte allrounder, dus wil je ‘m in je salade stoppen dan kan dat ook.

Romatomaten
Romatomaten worden geroemd in Italië door hun stevige textuur en hun volle smaak. Je herkent het ‘romaatje’ aan zijn langwerpige vorm, het vaste vruchtvlees en en de volle smaak. Ze doen het heel goed in een lekker dikke en smaakvolle saus. Ook perfect voor zowel pasta- als rijstsalades.

Trostomaten
Tros tomaten zijn wat roder dan doorsnee tomaten en vaak wat zoeter van smaak. Ze lenen zich perfect voor een frisse salade. Ook zijn de trostomaten heerlijk op een broodje gezond.

Vleestomaten
Vleestomaten zijn een stuk groter dan de doorsnee tomaat. Ook zijn ze qua structuur (de naam zegt het al) wat ‘vleziger’ dan de andere soorten. Door deze vlezige structuur zijn ze uitermate geschikt voor warme bereidingen in soepen, sauzen en een lekkere risotto.

Cherrytomaatjes
Cherrytomaten zijn de favoriet van veel mensen; ze zijn lekker zoet en zijn daardoor uitermate geschikt om als tussendoortje te nemen. De zoete smaak matcht overigens ook perfect bij kaas; deze tomaat past dan ook goed bij een kazige pizza of in een risotto. Tip: maak je een saus met doorsnee tomaten? Voeg er dan een paar cherrytomaatjes aan toe voor een optimale smaak!

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest

Bron: Libelle.be | Beeld: Pexels