Jasmijn

Of kun je de rest dan nog prima eten?

Stel, je hebt een bakje vol sappige aardbeien gekocht op de markt. Bij thuiskomst wil je meteen het halve bakje leegeten, maar dan zie je dat er één beschimmelde aardbei tussen zit. Moet je het hele bakje dan weggooien? Of is het voldoende om alleen het beschimmelde exemplaar naar de prullenbak te verplaatsen?

Tijdens het rijpen of plukken

Schimmels op aardbeien kunnen op meerdere manieren ontstaan. Dit kan al gebeuren tijdens het rijpingsproces. Die kans wordt echter steeds kleiner, omdat er tegenwoordig veel gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Bij het plukken kan het echter ook mis gaan, als er bijvoorbeeld kleine stukjes van de aardbeien openscheuren. Daar kan dan makkelijk schimmel op gaan groeien. Hoewel schimmels niet altijd gevaarlijk zijn (denk bijvoorbeeld aan bepaalde paddenstoelen of roquefort), is een beschimmelde aardbei geen fijne aanblik. Is één zo’n beschimmeld exemplaar voldoende reden om het vertrouwen in de rest op te geven en het bakje weg te gooien?

Niet gevaarlijk

Een beschimmelde aardbei ligt doorgaans onderin het bakje. Daar vindt namelijk ophoping van vocht plaats, wat voor schimmels de ideale plek is om zich te nestelen. De vochtophoping wordt deels door zwaartekracht veroorzaakt en deels doordat de aardbeien daar het meest worden geplet. Hoewel we schimmel vaak associëren met gevaar, is dat bij aardbeien niet nodig. Alleen voor mensen met immuunziekten of mensen die allergisch zijn voor schimmels kan het een tricky situatie opleveren.

Niet meteen wassen

Wat moet je nou doen als je een beschimmelde aardbei in je bakje aantreft? Geen paniek: je hoeft niet meteen het hele bakje naar de kliko te verplaatsen. Wel is het belangrijk om het beschimmelde stuk aardbei te verwijderen en de stukken eromheen goed te controleren op tekenen van schimmel. Hoewel het wassen van de overgebleven aardbeien waarschijnlijk je eerste reactie is, is dat juist niet zo verstandig. Daarmee zorg je namelijk alleen maar voor meer vochtophoping, waardoor de kans op meer schimmel groeit. Als je de aardbeien echter meteen wilt opeten, kun je ze prima eerst even onder de kraan afspoelen.

Lees ook: Dit is waarom eieren verschillende kleuren hebben

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Radar | Beeld: Unsplash, Adrianna Geo