Sanne

Wij zijn ondersteboven van deze life hack

Het is tropisch warm in Nederland. Alle hitterecords zijn verbroken en dat kan maar een ding betekenen: we zoeken zoveel mogelijk verkoeling. De kans is dan ook groot dat jouw vriezer gevuld is met ijsblokjes, waterijsjes en ijsbekers. Die ijsbekers zet je hoogstwaarschijnlijk rechtop in de vriezer, maar dat blijkt niet de juiste manier te zijn…

Gebruikers van de mobiele versie vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel. 

Ondersteboven

In de supermarkt staan ijsbekers netjes rechtop in het koelschap. Logisch dus dat wij dat thuis ook doen. Toch is het beter om de ijsbekers in het vervolg op de kop in de vriezer te leggen. Ja, je leest het goed. De tip komt van de makers van Ben & Jerry’s, een van de populairste ijsmerken ter wereld.

Freezer burn

Het ijsmerk geeft deze tip om een zogenaamde freezer burn te voorkomen. Dit is de naam van het fenomeen waarbij er ijskristallen bovenop het ijs komen. Freezer burn ontstaat wanneer er vocht uit het ijs komt, dat in aanraking komt met vochtige omgevingslucht. Dit gebeurt wanneer je een ijsbeker uit de vriezer haalt, er een aantal scheppen uithaalt en het — inmiddels deels ontdooide — ijs vervolgens weer terugzet.

Smaak

Zodra het ijs weer bevriest, veranderen de smaak en textuur van de room. Daarnaast vormt zich een witte laag van ijskristallen bovenop het ijs. Het gevolg: de volgende keer dat je ijs wilt eten, zal het een stuk minder lekker smaken. Door de ijsbeker op de kop in de vriezer te zetten, voorkom je dit probleem dus heel gemakkelijk. Het gesmolten ijs druppelt in de deksel, waardoor de kans kleiner is dat het koude deel verpest wordt. Zo heb je nooit meer last van ijskristallen! 

Lees ook: Recept: dit romige bananenijs maak je in een paar minuten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Ben & Jerry’s | Beeld: Unsplash