Ruth

Deze kaassoort zit boordevol belangrijke voedingsstoffen!

Cottage cheese, huttenkaas of hüttenkäse: deze witte, brokkelige kaas wordt vaak vergeten. De smaak is dan ook niet zo bijzonder, waardoor mensen liever een lekkere roomkaas in hun winkelmandje stoppen. Maar als je graag gezond wilt eten, is het kiezen voor hüttenkäse zeker de moeite waard!

Bijzondere kaassoort

Hüttenkäse ziet er een beetje anders uit dan we van de meeste smeerbare kazen gewend zijn. Het is een jonge kaas met een brokkelige structuur. Deze structuur ontstaat doordat melkzuurbacteriën en stremsel worden toegevoegd aan gepasteuriseerde melk. De eiwitten stollen en vormen een vaste substantie die wrongel wordt genoemd. Bij andere kaassoorten wordt dit uitgeperst en daarna samengeperst in een vat, maar bij hüttenkäse gebeurt dat niet, waardoor het vocht achterblijft in de kaas. Tot slot wordt de kaas niet gerijpt, maar alleen op smaak gebracht met yoghurt en zout.

Gezond alternatief

De witte, brokkelige kaas is heel laag in calorieën en vet, zeker als je het vergelijkt met de smeuïge roomkaas waar we zo gek op zijn. Dit maakt deze kaassoort een goed alternatief wanneer je probeert af te vallen. Daarnaast zit cottage cheese boordevol eiwitten, fosfor, vitamine B12 en calcium. Calcium wordt niet door het lichaam zelf aangemaakt, maar is essentieel voor gezonde botten. De eiwitten in deze kaas helpen je lichaam ook bij de opname van calcium en fosfaat, en stimuleren gezonde spiergroei.

Alsof dat nog niet genoeg is, bevat hüttenkäse ook weinig suikers en koolhydraten. Hierdoor schommelt je bloedsuikerspiegel niet zo erg nadat je hüttenkäse hebt gegeten. Daarnaast zit de kaas boordevol gezonde bacteriën die een goede darmflora ondersteunen, zoals probiotica. Het eten van hüttenkäse kan daardoor bijdragen aan een goede darmgezondheid en een gezond immuunsysteem. Dus, zet dit product dus maar gauw op je boodschappenlijstje!

Lees ook: Is pasta van kikkererwtenmeel gezonder dan gewone pasta?

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pixabay