Ingrediënten
  • 3 aubergines
  • 3 aardappelen
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 700 gram rundergehakt
  • 45 milliliter olijfolie
  • 30 milliliter tomatenpuree
  • 260 gram tomatensaus
  • 240 milliliter runderbouillon of 120 milliliter rode wijn
  • 1 laurierblad
  • 5 gram zout
  • 3 gram zwarte peper
  • 1 gram kaneel
  • 1 gram tijm
  • 1 liter melk
  • 120 gram boter
  • 120 gram bloem
  • 85 gram Parmezaanse kaas
  • 1 gram nootmuskaat
  • 2 eidooiers
  • Plantaardige olie om te frituren
Jaimy Boer
160 min.
10 pers.
Ingrediënten
  • 3 aubergines
  • 3 aardappelen
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 700 gram rundergehakt
  • 45 milliliter olijfolie
  • 30 milliliter tomatenpuree
  • 260 gram tomatensaus
  • 240 milliliter runderbouillon of 120 milliliter rode wijn
  • 1 laurierblad
  • 5 gram zout
  • 3 gram zwarte peper
  • 1 gram kaneel
  • 1 gram tijm
  • 1 liter melk
  • 120 gram boter
  • 120 gram bloem
  • 85 gram Parmezaanse kaas
  • 1 gram nootmuskaat
  • 2 eidooiers
  • Plantaardige olie om te frituren

Dit recept zorgt voor een hoop volle buiken!

Als we Griekenland zeggen, dan zeggen we moussaka. Dit traditionele gerecht komt uit het brein van de Griekse kok Tselementes, die alle gerechten van het voormalige Ottomaanse Rijk wilde verbannen. In het begin van de twintigste eeuw schrijf hij een kookboek met nieuwe gerechten, waaronder de moussaka zoals we hem nu kennen. Met dit recept maak jij de authentieke Moussaka die je ook in Griekenland eet! 

Gebruikers van de mobiele versie van de website vinden de ingrediënten onderaan het recept.

Zo maak je de Griekse Moussaka:

Bereid de groente voor:

  • Snijd de aubergines in plakjes van 1 cm dik. Breng op smaak met zout en zet 30 minuten opzij. Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in plakjes.
  • Was de aubergines goed en dep ze droog. Bak de aubergines en aardappelen goudbruin.
  • Leg de groenten op keukenpapier om de overige olie weg te deppen. Tip: voor een lichtere versie plaats je de aardappelen en aardappelen in een ovenschaal en besprenkel je ze met olijfolie. Dit bak je ook goudbruin, maar is minder vettig.

Bereid het vleesmengsel voor:

  • Verhit olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg gesnipperde uien toe en bak deze 3-4 minuten. Voeg daarna de geperste knoflook toe en bak nog eens 2-3 minuten.
  • Doe het vlees in de pan en kook al roerend tot het vlees niet meer roze is. Doe het zout, peper, kaneel en tijm in de pan en roer dit ook goed door.
  • Voeg de tomatenpuree bij het mengsel en roer dit goed door.
  • Voeg runderbouillon (of rode wijn) toe en breng dit al roerend aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat het rustig sudderen tot het dikker wordt. Haal het daarna van het vuur en zet opzij.

Bereid de bechamelsaus voor:

  • Verwarm 1 liter melk. Smelt de boter in een middelgrote pan op laag vuur.
  • Als de boter gesmolten is, voeg je de bloem toe. Klop dit geleidelijk tot een gladde pasta.
  • Voeg geleidelijk de boter toe. Blijf het mengsel kloppen om klontjes te voorkomen.
  • Klop tot de saus glad en dik is. Haal het daarna van het vuur en voeg een snufje zout, zwarte peper, nootmuskaat, Parmezaanse kaas en eierdooiers toe.
  • Klop alles tot een gladde massa.

Aan de slag! 

  • Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  • Zet de moussaka in elkaar door 4-5 eetlepels van de bechamelsaus aan het vleesmengsel toe te voegen. Meng dit goed door elkaar.
  • Leg de aardappelen in een ovenschaal van 33 x 22 centimeter. Leg de helft van de aubergines in lagen in de ovenschaal.
  • Giet het vleesmengsel erbij en verdeel het gelijkmatig. Leg de resterende aubergines in lagen en giet de bechamelsaus hierover.
  • Rasp er wat Parmezaanse kaas over.
  • Bak 40-50 minuten tot de moussaka goudbruin is.
  • Haal het uit de oven en laat de moussaka minimaal 45 minuten afkoelen voordat je gaat snijden.
  • Kali orexi (Eet smakelijk!)

In onderstaand filmpje zie je hoe je dit traditionele gerecht maakt. Wat een plaatje!

Ook lekker: Recept: Hongaarse Lángos met kaas en zure room

Dit recept bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: The Cooking Foodie | Beeld: Unsplash, Leandros Papaka