Ingrediënten
  • Voor de custardvulling:
  • 20 gram bloem
  • 1/4 theelepel kaneel
  • Snufje zout
  • 25 milliliter volle melk
  • 3 eidooiers
  • 125 milliliter melk
  • 1/2 kaneelstokje
  • 1/2 vanillestokje
  • 85 milliliter water
  • 120 gram suiker
  • Optioneel: 1/2 tl vanille-extract
  • Voor het deeg:
  • 300 gram bloem
  • 2,5 gram zout
  • 210 milliliter water
  • 180 gram ongezouten boter, zacht
90 min.
10 pers.

Dat wordt smullen!

Wie in Portugal is geweest, kent ze waarschijnlijk wel: Pastel de Nata. Deze zoete lekkernijen hebben een rijke custard-smaak en zachte hints van kaneel. Omdat deze Portugese taartje ons meteen terugbrengen naar de sfeervolle straatjes van Lissabon, de gekleurde huisjes van Porto en de gele zandstranden en ruige, okergele rotsen van Albufeira, wordt het hoog tijd om dit recept thuis te maken. Tip: voor dit recept maak je zelf het deeg, maar je kunt ook kant-en-klaar deeg kopen.

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Zo maak je Pastel de nata:

Zo maak je het deeg:

  • Doe de bloem in een keukenmachine. Voeg hier zout aan toe.
  • Giet het water over de bloem heen.
  • Doe de keukenmachine aan en zet hem op de middelste stand. Zet de keukenmachine uit als het deeg niet meer aan de kom blijft plakken.
  • Strooi wat bloem op een tafel of aanrecht waar je het deeg wilt kneden.
  • Leg het deeg hierop en kneed het in een vierkant. Bedek het met keukenfolie en strooi er wat bloem over.
  • Leg keukenfolie over het deeg en laat het 15 minuten rusten.
  • Pak een keukenroller en rol het deeg uit. Het is de bedoeling dat je er een groot vlak van maakt. Het deeg moet minstens 2 cm dik zijn.
  • Smeer een beetje boter op een rechthoekig gedeelte van het deeg en smeer dit ook uit. Houd een stuk van het deeg vrij. In onderstaande video kun je zien hoeveel dit ongeveer moet zijn.
  • Pak het stuk deeg zonder boter en leg dit over de met boter besmeerde deeg. Bedek het andere gedeelte (met boter) over het andere deeg.
  • Vouw het deeg om zodat je een vierkant krijgt.
  • Herhaal de vorige stappen nog een keer.
  • Rol het deeg helemaal uit zodat je een groot vlak hebt.
  • Smeer boter over het hele deeg en smeer dit goed uit.
  • Begin met de onderkant te rollen en werk steeds meer toe naar het midden.
  • Bedek het met folie en laat het 15 minuten rusten.

Voor de custardvulling:

  • Doe de bloem en kaneel in een grote kom en klop dit goed door elkaar.
  • Voeg daarna al roerend de volle melk aan het mengsel toe en klop dit ook goed door elkaar.
  • Doe als laatste de eidooiers in de kom en klop tot alles goed gemengd is.
  • Doe de volle melk in een pannetje en stop hier het kaneelstokje en het vanillestokje in. Verwarm dit op middelhoog vuur.
  • Doe in een pannetje het water en de suiker en verwarm dit op middelhoog vuur.
  • Als het pannetje met de melk en kaneel warm is, voeg je dit rustig en roerend aan het mengsel toe
  • Doe dit ook zo bij het pannetje met de gesmolten suiker.
  • Pak een zeef en houd deze boven een andere kom. Leeg het mengsel boven de zeef, zodat de stukjes kaneel en vanille niet in het mengsel komen.

Aan de slag:  

  • Pak het deeg en strooi wat bloem over het aanrecht of de tafel waar je aan werkt.
  • Snijd het uiteinde van het deeg. Snijd daarna het midden van de rol deeg en maak er kleine rollen van met een breedte van 3,75 centimeter. Let op: het is de bedoeling dat de stukken deeg hetzelfde formaat hebben.
  • Pak een muffinvorm en leg de stukken deeg in de muffinvorm.
  • Maak je duim nat met koud water en maak al drukkend een kuil in de stukken deeg.
  • Gebruik het water om de randen goed zacht te maken, waardoor je het deeg kunt stretchen.
  • Vul het deeg met de custardvulling en stop het in de oven.
  • Bak de Pastel de nata op 290 ºC voor 9 minuten. De cakejes moeten een goudbruine kleur hebben.
  • Haal ze uit de oven en leg ze op een bordje.
  • Bom apetite! (Eet smakelijk!)

Wil je zien hoe je dit recept voor Pastel de nata maakt? Bekijk dan onderstaand filmpje!

Ook lekker: Hongaarse Lángos met kaas en zure room 

Dit recept bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Baking Nicky | Beeld: Unsplash, Alexandre Costador

Ingrediënten
  • Voor de custardvulling:
  • 20 gram bloem
  • 1/4 theelepel kaneel
  • Snufje zout
  • 25 milliliter volle melk
  • 3 eidooiers
  • 125 milliliter melk
  • 1/2 kaneelstokje
  • 1/2 vanillestokje
  • 85 milliliter water
  • 120 gram suiker
  • Optioneel: 1/2 tl vanille-extract
  • Voor het deeg:
  • 300 gram bloem
  • 2,5 gram zout
  • 210 milliliter water
  • 180 gram ongezouten boter, zacht