Desy

Pas op voor paling uit deze wateren!

Sommige mensen houden van paling, anderen verafschuwen het glibberende beestje. Ondanks het feit dat vis eten erg gezond is, kun je volgens recente nieuwsberichten beter niet teveel paling uit deze gebieden nuttigen.

Nederlandse wateren

Toxicoloog (iemand die zich bezig houdt met onderzoek doen naar giftige stoffen) Myrthe van Dungen meldt namelijk in haar onderzoek dat teveel paling uit Nederlandse wateren eten wel eens nadelige gevolgen voor de gezondheid zou kunnen hebben. Van Dungen onderzocht 80 mensen die deze vis, afkomstig uit vervuilde wateren, regelmatig aten en kwam hierbij tot de volgende conclusie.

Portie paling

De mensen die van Dungen onderzocht aten minimaal één keer per maand een portie paling van zo’n 150 gram, afkomstig uit vervuilde wateren. Het betrof dan ook voornamelijk vissers en vishandelaren. Ze kwam tot de conclusie dat deze frequente paling-eters zo’n 2,5 keer hogere gehaltes aan aan giftige stoffen in hun lichaam hadden.

Stoffen

Gelukkig komt een groot deel van de paling die verkocht wordt in Nederland uit kwekerijen. Dat betekent dat deze vis niet blootgesteld is aan giftige stoffen uit de vervuilde wateren en dat deze dus veilig opgegeten kan worden. Van Dungen raadt mensen dan ook aan om geen paling te eten die gevangen is in giftige wateren als de Maas en de Rijn. Je kunt gerust paling eten dus, maar liever niet de zelf gevangen variant!

Lees ook: Zo maak je zalmfilet in een romige saus met spinazie

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Beeld: Pexels