Deze Hollandse stamppot is het gezondst

Maayke

Van alle soorten is deze Hollandse stamppot het gezondst!

Nu we merken dat de winter toch echt om de hoek staat, krijgen we steeds meer zin in stevige, winterse kost. Een gerecht dat hier natuurlijk niet aan mag ontbreken is een Hollandse stamppot. Van stampotten met boerenkool, andijvie, hutspot en zuurkool, de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar welke stamppot is nu eigenlijk het gezondst?

Dit is de meest verantwoorde keuze als het gaat om een Hollandse stamppot.

Winterperiode

Stamppot zit vol met goede voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Daar moet wel bij gezegd worden dat de meeste stamppotten ook behoorlijk wat calorieën bevatten. Met name de aardappelen, het bijgevoegde vlees en de jus kunnen zorgen voor de hoge hoeveelheid calorieën. Niets mis met wat meer calorieën natuurlijk als je deze nodig hebt voor flink wat energie. Helemaal in de winter hebben we net wat meer energie nodig.

Overzicht

In het onderstaande overzicht staan de meest voorkomende stamppotten op een rijtje. Bij elke stamppot staat aangegeven hoeveel kilocalorieën, koolhydraten, eiwitten, vet en vezels het bevat. In het overzicht is uitgegaan van een gemiddelde portie voor één persoon (400 gram).

Boerenkool stamppot Hutspot met wortelen Andijvie stamppot Zuurkool stamppot
Energie 336 kcal 244 kcal 256 kcal 212 kcal
Koolhydraten 49 gram 39 gram 50 gram 41 gram
Eiwit 9 gram 5 gram 8 gram 6 gram
Vet 10 gram 6 gram 2 gram 1 gram
Vezels 7 gram 7 gram 6 gram 7 gram

Conclusie

Als we deze stamppotten uit het overzicht met elkaar vergelijken, dan komen de stamppot met zuurkool en hutspot het beste uit de bus. Deze twee gerechten bevatten in vergelijking met de andere soorten de minste kilocalorieën. Met name de zuurkoolstamppot bevat vrij weinig vet in vergelijking met de anderen. Let wel op dat in dit overzicht alleen is uitgegaan van één portie en zodra de extra’s als vlees en jus worden toegevoegd, de calorieën ook stijgen.

Tips

Ondanks de hoeveelheid calorieën is de Hollandse stamppot niet helemaal ongezond; de vele gekookte groenten die erin zitten zijn zeker een pluspunt. Let op dat je de groente niet te lang kookt, want dan gaan alle goede vezels en vitamines verloren. Om minder calorieën binnen te krijgen kun je meer groenten toevoegen in plaats van aardappelen en vlees. Daarnaast kun je het stukje vlees ook prima vervangen voor een stukje vis (zalm bijvoorbeeld). Dit ligt ook een stuk minder zwaar op de maag. Bak (magere) spekjes goed uit zodat het meeste vet eruit is, meng wat water door je jus of vervang de jus eens voor wat mosterd om nog de stamppot nog gezonder te maken.

Lees ook: Kliekjesdag: zo kun je elk soort kliekje het beste opwarmen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet, Dieet Planeet | Beeld: microwave hotchpotch door sunny mama onder de licentie CC BY-SA 2.0