Jasmijn

Welk proces gaat daarachter schuil?

In Nederland produceren en eten we veel kaas. Zowel bij de kaasboer als in de supermarkt zijn diverse soorten kaas verkrijgbaar. Vaak wordt op de verpakking vermeld hoeveel vet er in een bepaalde kaas zit. Hoe wordt dat vetpercentage eigenlijk berekend?

Jonge kaas, jong belegen en oude kaas

De vele verschillende kazen die we in Nederland hebben, kunnen we opdelen in drie algemene soorten: jong belegen, oude kaas en jonge kaas. Meestal zijn ze gemaakt van melk van een dier (koeien, schapen, geiten, buffels). Die melk wordt doorgaans verhit tot een temperatuur van 72 graden, waardoor de structuur wat egaler wordt en de smaak iets milder. Verhitte melk wordt ook wel gepasteuriseerde melk genoemd.

Schijf van Vijf

Er wordt vaak beweerd dat kaas ongezond is, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Sterker nog: kaas staat op de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Voorwaarde is wel dat de kaas die je eet niet te zout en te vet is. Op de verpakking van kaas vind je meestal een aanduiding, zoals 48+ of 30+. Dat getal is een aanduiding van hoeveel vet er in de kaas zit. Dat wordt gemeten door al het vocht uit de kaas te persen. Er blijft dan ‘droge stof’ over en daarvan wordt gecheckt hoeveel vet erin zit.

Altijd even checken

Belangrijk om in dit kader te vermelden, is dat er bij een 48+-kaas niet standaard 48 procent vet per 100 gram in de kaas zit. Het vetpercentage kan veranderen als gevolg van het vochtgehalte van de kaas. In het eindproduct zit niet altijd zoveel vet als tijdens de vetcontrole is gemeten. Controleer dus altijd de ingrediëntenlijst van een kaas als je wilt weten hoeveel vet hij daadwerkelijk bevat. Kies waar het kan ook voor kazen met lage vetpercentages, omdat die minder verzadigde vetten bevatten.

Tijd op de plank

Wanneer valt een kaas onder de categorie ‘jong’ en waneer onder de categorie ‘oud’? Dit heeft te maken met de hoeveelheid tijd die kaas op de plank doorbrengt. Jonge kaas ligt doorgaans vier tot zes weken op de plank, jong belegen kaas twee maanden. Oude kazen liggen, zoals de naam al doet vermoeden, het langst op de plank: gemiddeld meer dan tien maanden.

Lees ook: Lukt het schaven van kaas niet? Waarschijnlijk gebruik je de verkeerde kaasschaaf

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, Waldemar Brandt