Lukt het schaven van kaas niet? Waarschijnlijk gebruik je de verkeerde kaasschaaf

Jaimy Boer

Dit hadden we eerder willen weten!

Wij zijn dol op een kaasplankje. Met blokjes oude kaas, een puntje brie of Port Salut en een blok jonge kaas om te schaven. Maar is het je wel eens opgevallen hoe moeizaam het schaven van kaas soms gaat? Dat heeft niets te maken met de kaas, maar met de messen. Daar hebben we dus geen kaas van gegeten…

Kaasschaven

Kaasschaven is al een kwestie op zich. Bij de kaasboer kopen we altijd enthousiast een stuk kaas, die je vaak in een driehoekige vorm meekrijgt. En hoewel de eerste plakken misschien heel goed gaan, is het daarna vaak een pittige klus om een stuk kaas te snijden. Dit zou aan de kaas kunnen liggen – oude kaas brokkelt bijvoorbeeld sneller af – maar niets is minder waar. We gebruiken al die tijd gewoon de verkeerde messen.

Verkeerde messen

Het was Tiktok-gebruiker @Cooljebber die hier ons op wees. Op TikTok deelt hij regelmatig filmpjes van alledaagse dingen waar hij pas achter kwam toen hij op zichzelf ging wonen. Een daarvan is het schaven van kaas. In het filmpje laat hij zien hoe hij normaal gesproken kaas schaaft: met een grote kaasschaaf, zoals wij die ook gebruiken. Nu blijkt dat de grote kaasschaaf voor oude kaas is, en de korte kaasschaaf voor jonge kaas. Wow!

@coolejebber?? origineel geluid – Jebbert

Blokjes of plakjes

Wanneer je het verkeerde mes gebruikt, breekt of brokkelt je kaas dus sneller af. Om alles uit de kaas te halen, kun je daarom beter verschillende kaasschaven kopen. Let er wel op dat sommige kazen niet geschikt zijn om te schaven. In het geval van een hele oude of zachte kaas kun je dus beter blokjes of plakjes snijden.

Lees ook: Good to know: kun je kaas eigenlijk invriezen?

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: TikTok @Cooljebber| Beeld: iStock