Esther Reitsema

Blijkbaar niet zo ongezond als wij dachten!

Als er iets is dat we elk moment van de dag wel zouden kunnen eten, dan is het wel kaas. Gesmolten op een tosti, verwerkt in een Italiaans gerecht of gewoon als blokje naast de worst en komkommer op een oer-Hollandse verjaardag. Tot ons grote verdriet wordt er alleen vaak gezegd dat kaas niet het meest gezonde voedsel is. Maar is dat eigenlijk ook echt zo?

Nieuw onderzoek

Hoewel we niet anders weten dan dat kaas ongezond is, blijkt uit een recent onderzoek van de New York University dat het helemaal niet zo erg is als we dachten. Kaas zou ongezond zijn omdat het zo vet is, maar dit onderzoek toont aan dat je niet per se aankomt van kaas. Natuurlijk kom je er wel van aan – dat kom je immers van al het eten, maar volgens dit onderzoek geeft de weegschaal niet specifiek door die gesmolten kaas en mozzarella een hoger gewicht aan. Nou, die uitkomst bevalt ons wel!

Bescherming tegen Diabetes

Nog meer goed nieuws is dat het eten van veel kaas geen invloed zou hebben op het krijgen van Diabetes 2. Sterker nog: er zijn zelfs aanwijzingen dat het je kan beschermen tegen suikerziekte. Daarnaast zou kaas bomvol vitamine K zitten, wat je botten ondersteunt en goed is voor bloedstolling. Ook zou kaas niet zo van invloed zijn op je cholesterolgehalte als wij allemaal denken.

Voorzichtig

Voor ons als echte kaasliefhebbers is dit natuurlijk fantastisch nieuws. Maar hoewel er meerdere professoren zijn die de resultaten van dit onderzoek bevestigen, moeten we wel voorzichtig blijven. Over voeding worden vaak heel verschillende uitspraken gedaan, dus het is lastig om te bepalen wat wel en niet waar is. Meestal voldoet de regel ‘geniet, maar drink/eet met mate’. Die houden wij erin!

Lees ook: Aha: dit betekenen de rode vlekjes in een ei

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: FlavorFlav| Beeld: Unsplash, Waldemar Brandt