Redactie Kookfans

We hebben het antwoord

Als we de weersvoorspellingen mogen geloven, kunnen we aankomende week weer volop genieten van aangename temperaturen. Voor ons de uitgelezen kans om de hete kop koffie te verruilen voor een ijskoude versie. Maar hoe (on)gezond is het lekkere drankje nou eigenlijk ten opzichte van de warme variant?

Hoeveelheid cafeïne

Heb je graag lekker veel cafeïne in je koffie? Dan is het handig om te weten dat ijskoffie doorgaans minder cafeïne dan hete koffie bevat. Waar een gewoon kopje koffie gemiddeld zo’n 60 milligram cafeïne bevat, zit er in de koude variant vaak maar zo’n 40 milligram. Of je dat als een probleem moet ervaren is een tweede. Onthoud: minder cafeïne verbetert je nachtrust en zorgt voor een lagere bloeddruk en een evenwichtige hormoonhuishouding.

Temperatuur

Naast cafeïne is er nog een ander aspect aan koffie wat onze gevoelens kan beïnvloeden, namelijk de temperatuur ervan. Onderzoek aan de universiteit van Colorado wijst uit dat wanneer je een kop hete koffie drinkt, je gevoelens van warmte, zorgzaamheid en vrijgevigheid kan ervaren. Iets dat ontbrak bij deelnemers die tijdens het experiment ijskoffie dronken. Dit heeft misschien niet direct met gezondheid te maken, maar wel met een stukje welzijn. Je wil tenslotte genieten van je welverdiende kop koffie, nietwaar?

Antioxidanten en magnesium

Antioxidanten, je weet wel: die gezonde stofjes die je lichaam beschermen tegen verschillende invloeden en ziektes voorkomen. Nou: warme koffie bevat daar over het algemeen meer van dan koude dranken. Een reden om ook in de zomer een warme kop te blijven drinken? Ja, dus! Toch zou de koude variant over het algemeen rijker aan magnesium zijn. En dit draagt dan weer bij aan het behoud van sterke botten, een goed gebit en soepele spieren.

Conclusie? Vervang gerust je bakkie pleur door de koude versie! Ze hebben beide zo hun gezondheidsvoordelen. We hebben het hier overigens wel over de variant waarbij uitsluitend koffie wordt afgekoeld door ijsblokjes. Dus niet die voor de helft worden aangelengd met melk, zoetstoffen, karamelsmaak of zelfs een toef slagroom. Door al die toevoegingen lijken de drankjes nauwelijks nog op een gewoon kopje koffie en veegt het bovenstaande argumenten in één klap van de baan. De meest luxe varianten hiervan bevatten soms wel 560 calorieën, 14 gram verzadigd vet en 80 gram suikers. Ouch.

Lees ook: Lekker snel: zo maak je ijskoffie in 1 minuut

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Happy in Shape | Beeld: Adobe Stock