Er bestaat veel verwarring over dit drankje

Cranberrysap staat vooral bekend als een wondermiddel tegen (beginnende) blaasontsteking. Volgens sommigen is het sapje ontzettend gezond, terwijl anderen beweren dat het net zo ongezond is als cola. De vraag is dan ook: wie heeft er gelijk? 

Gezond of niet?

We drinken allemaal weleens een vers vruchtensapje of een smoothie met groente en/of fruit erin. Het voelt dan alsof je heel gezond bezig bent, maar helaas is dat niet helemaal waar. Je kunt inderdaad net zo goed een glas cola drinken, want in vruchtensappen, dus ook in cranberrysap, zitten veel suikers. Toch is cranberrysap niet per definitie alleen maar ongezond. Er zitten namelijk ook vitamines en mineralen in.

Liever eten

Het Voedingscentrum adviseert om groente en fruit te eten in plaats van ze te drinken. Dan krijg je ook de vezels binnen en raak je eerder verzadigd. Daarnaast weet je zeker dat je geen extra toegevoegde suikers binnenkrijgt. Cranberry’s hebben van nature een bittere smaak. Wanneer je een cranberrysap drinkt die zoet is, weet je dus dat er behoorlijk wat suiker aan toegevoegd is. Ga je toch voor een cranberrysapje? Ga dan eens naar een natuurwinkel in plaats van de supermarkt.

Cranberrypillen

Helpt cranberrysap dan wel bij een beginnende blaasontsteking? Aangezien er in de meeste sapjes een enorme hoeveelheid suiker zit, is het meest effectieve deel van de cranberry’s al verdwenen. Je kunt daarom beter pure vitamine C, D-Mannose of cranberrypillen slikken. Deze producten hebben een maagsapresistentie, waardoor de werkzame stof pas na de maag wordt losgelaten. Cranberrypillen kun je overigens het beste slikken om een blaasontsteking te voorkomen. Heb je er al eentje te pakken? Dan kun je het beste langs de huisarts gaan.

Lees ook: Deze 10 groente- en fruitsoorten zijn helemaal niet zo gezond

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Ze.nl | Beeld: Pexels