Vraag jij je dit ook weleens af?

Bij de een is de kaas na een week al lang achter de kiezen en weer een ander is een stuk zuiniger met het hartige beleg. Als jij altijd erg zuinig bent met je blokje goud, is het niet de bedoeling dat-ie naarmate van tijd verandert in een schimmelkaasje. Hoelang kun je kazen precies bewaren?

Zachte kazen

Onder een zachte kaas verstaan we brie, Camembert, geitenkaas, feta, mozzarella, smeerkazen, hüttenkäse en roomkaas. Deze kazen bevatten veel vocht en kun je daardoor niet zo lang bewaren. In de originele verpakking blijft het zo’n twee weken goed. Het is niet aan te raden om deze kazen in te vriezen.

Halfharde kazen

Niet iedereen maakt onderscheid in halfharde en harde kazen, niet zo gek, aangezien de kazen redelijk op elkaar lijken. Toch zit er wel een verschil in deze kazen met name als het gaat om het bewaren van de producten. Zo kun je een halfharde kaas -denk aan Emmentaler, Goudse kaas en cheddar- één tot twee maanden bewaren, mits de verpakking van de kaas nog niet is geopend. Als de verpakking al is geopend is de kaas nog zo’n twee tot drie weken houdbaar in de koelkast. Een halfharde kaas kun je in de vriezer bewaren. Wel moet je opletten in welke mate de kaas zacht is. Als de kaas behoorlijk zacht is, kun je ‘m zo’n twee maanden in de vriezer bewaren. Is de kaas al wat harder dan kun je ‘m maximaal acht maanden in de vriezer bewaren. Houd er overigens wel rekening mee dat de smaak kan veranderen. 

Harde kazen

Harde kazen zijn de kazen die niet te schaven zijn met een kaasschaaf, denk aan Parmezaanse kaas en Pecorino. Deze kazen kun je het langst bewaren: zo’n twee tot vier maanden als de verpakking nog dicht zit. Is de verpakking geopend? Dan gaat je kaas nog zo’n zes weken mee. Je kunt de houdbaarheid van de kaas verlengen door ‘m in de vriezer te bewaren, maar wellicht moet je dan wel op de smaak inleveren. Je kunt harde kazen tot acht maanden in de vriezer bewaren.

Richtlijnen

Over het algemeen geldt dus dat je zachte kazen maximaal twee weken kunt bewaren, halfharde kazen maximaal twee maanden en harde kazen maximaal vier maanden. Let echter wel op: als je het niet vertrouwt, kun je de kaas beter niet eten. Altijd het zekere voor het onzekere nemen, toch?

Lees ook: Gezond afvallen? Probeer deze etenswaren bij het ontbijt te vermijden

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Elle Eten | Beeld: Pexels