Ruth Stuut

En waar is het dan precies goed voor?

Dat noten en zaden gezond voor ons zijn weten we allemaal. De kleine wondertjes bevatten veel goede vetten, eiwitten en verschillende vitaminen en mineralen. Ons lichaam heeft deze voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren, zodat we ons energiek voelen en een sterk immuunsysteem in stand kunnen houden. We kunnen dus wel zeggen dat noten en zaden thuishoren in een gezond voedingspatroon. 

Superfoods

Om een gezonde levensstijl extra power te geven voegen sommige mensen superfoods toe aan hun boodschappenlijstje. Deze voedingsmiddelen zouden boordevol goede macronutriënten zitten, en daarmee dus super gezond zijn. Hennepzaad is er zo eentje. Maar, bestaat zoiets als een superfood eigenlijk wel? Volgens Jonathan Klaassen heeft de term superfood meer met marketing te maken dan met echt ultra gezonde voeding. “Er bestaat geen wetgeving rondom de term en daarmee ook geen officiële definitie. Dat betekent dat iedere fabrikant zijn product een superfood mag noemen. Mijn mening hierin is dan ook heel duidelijk; er bestaan geen superfoods. Er is namelijk niet één voedingsmiddel dat alle essentiële voedingsstoffen bevat.”

Gezondheidsvoordelen

Superfood mag dan wel eigenlijk onzin zijn, gezond is het kleine zaadje wel. In verhouding tot andere zaden bevat hennepzaad namelijk veel eiwitten, vitamines en mineralen, én bevat het een hoog percentage omega 3 en gezonde vetten. Omdat het hier om onverzadigde vetzuren gaat hebben de zaadjes dus een goede invloed op de gezondheid van je bloedvaten. Ook hebben de onverzadigde vetten een verlagend effect op je cholesterol, wat het risico op hart- en vaatziektes verkleind.

Gevarieerd voedingspatroon

Volgens Klaassen is het belangrijkste dat we een gevarieerd voedingspatroon aanhouden. “Hennepzaad is geen wondermiddel, zoals geen enkel product een wondermiddel is. Of jij gezond eet, wordt bepaald door alle keuzes die je maakt, nooit door één enkel product. Neem je elke dag een beetje hennepzaad dan past dat heel goed in een gevarieerd voedingspatroon, net als bijvoorbeeld broccoli, appels en havermout. Van alleen hennepzaad ben je niet plots van al je zorgen verlost, het levert slechts een bijdrage aan je algemene eetpatroon.” Duidelijk! Voor een extra boost kunnen we dus heel goed hennepzaad door onze salade of smoothie doen, zolang we maar niet die kiwi’s en spinazie overslaan.

Lees ook: Dít doen veel mensen fout bij het maken van hun smoothie

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Libelle, FitChef | Beeld: Adobe Stock